W weekend miałem przyjemność zgarnąć dla #browarfortuna 5 medali na największym konkursie piw rzemieślniczych w Polsce. Brąz dla Komesa Portera (w kategorii Portery Bałtyckie) i złoto dla Komesa Potrójnego (Belgijskie Mocne Ale) cieszą, ale i tak bardziej ucieszyły dwa srebra dla Fortunatusów i brąz dla Komesa Wymrażanego Barley Wine Cognac BA. Te trzy ostatnie piwa to efekt tego, że w beczkowni szefostwo
- konto usunięte
- konto usunięte
- BJXSTR
- tak_tylko_na_chwile
- soadfan
- +285 innych
czasem taka błonka potrafi pojawić się przy wysokim stężeniu tanin, szczególnie przy czarnych piwach to się zdarza. Ale to się tak nie marszczy.
Infekcja jak nic. Piwo raczej do wylania
wiesz, masz najlepszy ogląd sytuacji, my tu mamy zaledwie strzępek sytuacji z którego próbujemy doradzać koledze w potrzebie :)
Skoro piwo pachnie i smakuje OK, to należy zaprzestać ruszania/otwierania fermentorem aż do dnia rozlewu. Im więcej stoisz nad piwem, tym większe ryzyko że w końcu coś załapiesz...