Wpis z mikrobloga

Mirki, jedno pytanie.

Studiuje na SGH, i skoro program ekonomiczny KNP jest tak genialny to dlaczego ta partia ma u nas poparcie mniejsze niż w statystycznym liceum? Jak zdarzali się nam jacyś Korwinowcy to odpadali po pierwszym spotkaniu z Mikroekonomią bo się okazało że ekonomia to nie "wykłady" krula. No, jakieś wyjaśnienia?

#prawackalogika #heheszki #bekazprawakow #neuropa #takaprawda #bekazlewactwa
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

zaskoczę Cię. Można mieć wolnorynkowe poglądy i jednocześnie nie popierać KNP i JKM

@SirBlake: Dość ogólnikowe stwierdzenie. Pytanie z jakich powodów bierze się ten brak poparcia
  • Odpowiedz
@Progresywista: krul ma poparcie tylko w liceum i wcześniej. Niby skąd się biorą tak niskie wyniki w wyborach?

Normalny średnio rozgarnięty człowiek nie pójdzie zagłosować na człowieka, który tak sam siebie kompromituje, bo podświadomie wie, że to idiota.

Mało rozgarnięty ekonomista jest już tego pewien.
  • Odpowiedz
@mariusz-wozniak: Znam ją z książek Misesa, Rothbarda czy właśnie Hayeka. Czytałem nawet "Atlas Zbuntowany" czy "Kapitalizm - Nieznany Ideał" Ayn Rand. Chyba nie myślałeś że wyrażam taką opinię bo przeczytałem "Kapitał" Marksa ?
  • Odpowiedz
@Progresywista: Skąd masz w ogóle takie dane? Zwykle na większości porządnych uczelni KNP jednak ma spore poparcie (nadal przegrywa z PO, czy PiS co wynika z tego że na studia już idą prawie wszyscy).
  • Odpowiedz
@Velati: Keynesizm? Przecież większość zgadza się że Keynes się mylił! I to jest właśnie definicja ASE, zatrzymali się na przełomie XIX/XX wieku i nadal największym zagrożeniem jest dla nich Keynes ... Zaskoczę Cię ale od jego czasów trochę już minęło, pojawiło się wiele nowych myśli ekonomicznych. Powstały nowe sektory gospodarki, odkryto setki nowych modeli ekonomicznych itd. Równie dobrze można by winić Arystotelesa że się mylił w swojej Metereologice. Keynes wiele
  • Odpowiedz
@Ginden: Keynesa wbrew pozorom też nie każe się czytać. Ogólnie naucza się większości teorii ekonomicznych w historii (historia gospodarcza). ASE ma spory w kład w ekonomię neoklasyczną i nikt tego nie neguje. Ale tak jak nikt już nie bierze na poważnie czystego Keynesa tak i nikt nie bierze na poważnie czystego Hayeka. Zresztą co ja tu się będę produkował, jak mam dyskutować z kimś dla kogo ekonomia się zamyka w
  • Odpowiedz