Wpis z mikrobloga

A ja napiszę, że twój poradnik może tylko zrazić do Pythona i doprowadzić do frustracji.

Początkujący powinien

@Sudokuu: OK, ale uargumentuj może co, bo rzucanie takich twierdzeń oraz głoszenie wyższości codeacademy i coursery (o której przyznaje się, zapomniałem, a są tam 2 dobre kursy pythona) nad książkami bez jakichkolwiek argumentów to sobie można między bajki
  • Odpowiedz
Dzięki Coursera.com złapałem mocne podstawy, a także nauczyłem się pisać aplikacje okienkowe i

@Sudokuu: niestety tylko wydaje Ci się, że się nauczyłeś :-) I prawdopodobnie nie masz pojęcia jak bardzo na początku swojej drogi z nauką jesteś. Chcesz tego czy nie, jeżeli myślisz o tym poważnie to książek tematycznych w swoim życiu będziesz musiał przeczytać sporo.

@aseeon: jak zwykle bardzo dobrze, zostawiam okejkę ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
@aseeon: teraz zrozumiałem dlaczego zobaczyłem ten wpis tak późno i to na niezalogowanym urządzeniu. Dorzuciłeś tag #cebula :-P Sugerowałbym nie dodawać takich wstawek, bo sporo osób zmęczonych wykopową nowomową może mieć to na czarnej ;-)
  • Odpowiedz
@Skarfejs: Nie wydaje mi się, że się nauczyłem, wciąż uważam się za początkującego. Wpis @aseeon: jest bardziej dla tych, którzy podstawy jakieś mieli, a nie dla zupełnie zielonych, którzy zaczynają przygodę z programowaniem.
  • Odpowiedz
@aseeon: to i ja pytanie zadam: co to oznacza dla Eve online (taka excelopodobna gierka o statkach kosmicznych), ze jest napisana w "stackless pythonie" i co to tak ogólnie jest ten stackless python?
  • Odpowiedz
Polecam jeszcze zapoznanie się z http://www.checkio.org . Jest to gra polegająca na rozwiązywaniu problemów algorytmicznych w Pythonie.

Po rozwiązaniu zadania "po swojemu" warto spojrzeć na najlepiej oceniane solucje. Nauczyłem się dzięki temu sporo o niuansach języka i potężnych potężnych narzędziach jakimi dysponuję.
  • Odpowiedz
@Sudokuu: w sumie przyznam Ci rację. Jak ktoś jest zwykłym użytkownikiem komputera z przeciętnym angielskim i wpadnie na pomysł nauki programowania to faktycznie, może nie wiedzieć w co włożyć ręce.
  • Odpowiedz
@Zakarin: Znam Eve Online, grałem nawet! Trzeba tutaj uściślić, że nie renderowanie grafiki, a przede wszystkim całe programowanie sieciowe jest tam napisane w Pythonie. Stackless Python to alternatywna implementacja Pythona która poprawia programowanie na wielu wątkach. Oznacza to mniej więcej tyle, że Python dźwiga komunikację i ekonomię w Eve Online.
  • Odpowiedz
@aseeon: komunikację pomiedzy serwerem a klientami czy takim zwykłym radosnym spamem? I jeśli to drugie, to czemu jest to często "wyciągane" przy dużych bitwach jako powód tidi, ograniczenia pojemności systemów, lagow i całego zła?
  • Odpowiedz