Wpis z mikrobloga

@Zakarin: Klientem a serwerami na pewno, nie orientuje się jak jest zrobiony czat w grze. A co do dużych bitew, tych naprawdę dużych, to nikt nie jest na to gotowy, w żadnej znanej mi grze. No i rozmywanie czasu ratuje sytuację.

@peradon: Faktycznie, przepraszam :D
  • Odpowiedz
@Adrian00: Nie wiem. Dowiem się jak moje dziecko trochę podrośnie. Pewnie nie każdego kilkulatka się da, ale wiem, że jest troszkę materiałów do nauki programowania w Pythonie dla dzieci:

http://www.nostarch.com/pythonforkids (teoretycznie dla 10-latków, więc uzdolniony kilkulatek spokojnie da radę).

W bibliotece standardowej jest moduł turtle i jest do niego gui w postaci http://pythonturtle.org/ - programowanie przez poruszanie żółwiem
  • Odpowiedz
@tobiasz22:

1) Nie da się odpowiadać na takie pytanie dokładnie. Generalnie jednak nie tygodnie/miesiące, a miesiące/lata. Jak jesteś zdolny to może i w pół roku dostaniesz pracę, a może w rok, być może zabierze ci to dwa lata.

2) Zapotrzebowanie duże, a projekty to zwykle aplikacje internetowe, programowanie sieciowe, Data Science razem z Big Data.

3) Kwestia wynagrodzenia przedstawia się tak, że zależy od tego co umiesz i jak się
  • Odpowiedz
@aseeon: Czy według ciebie warto bardziej "zagłębiać" się w Pythona, jeśli traktuje się go jako język, który ma nauczyć podstaw? Na ten moment kończe kurs na codecademy i podoba mi się ta "idea" programowania, tzn. zaplanuje coś napisać i metodą prób i błędów się to udaje, jeśli czegoś nie wiem to doczytam itd, ale nie jestem pewnien czy Python to "ten" język, jednak nie wiem też kiedy będzie właściwy moment,
  • Odpowiedz
@morsisko: Według mnie warto zagłębić się w Pythona jako pierwszy język i poznać go bardzo dobrze, nauczyć się z nim programowania obiektowego, sieciowego i baz danych. Nikt ci nie da rady powiedzieć czy to "ten język". A zacząć uczyć drugiego języka możesz wtedy kiedy będziesz miał ochotę, albo bardziej pragmatycznie, wtedy kiedy będziesz miał potrzebę, bo np Python ci do czegoś nie wystarczył.
  • Odpowiedz
@aseeon: u mnie problem jest tego typu, że nie potrafię sobie określić wyznaczonego celu do którego chce dążyć w danym języku. python wydaje sie być bardzo ciekawym językiem stosunkowo prostym, w samej składni do ogarnięcia, lecz nie wiem czy to co oferuje, mam na myśli rzeczy które mogę w nim tworzyć są dla mnie odpowiednie, tak jest też z każdym innym językiem za który próbuje sie zabrać..

ciągle przeczytam coś
  • Odpowiedz
@szklane_kapcie: Spotkałem się, właśnie poszukuje "drugiego języka" na jakim chciałbym się skupić, ale przeskakuje z jednego na drugi jak pokopany - jakbym rozwiązał kiedyś ten odwieczny problem to ci dam znać ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Tak czy siak, wygląda na to, że powinieneś sobie najpierw odpowiedzieć na pytanie co chcesz tworzyć.
  • Odpowiedz
@peradon: Dziękuję za link. Nie wiem, czy będę się zajmować programowaniem czy samym webdesign/webdev (na obecnym lub wyższym poziomie), ale może się przyda.
  • Odpowiedz
@aseeon: Kolejne świetne omówienie, dzięki że Ci się chciało :)

Ewentualne przejście z wersji 3 na 2 (jeżeli ktoś by was kiedyś zmusił) nie będzie wcale tak strasznie bolesne.

Przejście z 2 na 3 też ciężkie nie jest, a z tego co uświadczyłem masa fajnych darmowych materiałów jest właśnie przygotowana pod 2 i nie ma co zbytnio ludzi odstraszać przynajmniej na początku bo wielkich konsekwencji to nie
  • Odpowiedz