Wpis z mikrobloga

@klema: Czy są książki które warto przeglądnąć, promotor powiedział, żebym się nie martwił o literaturę ale ja bym się chętnie doszkolił. Na co zwrócić uwagę i czy warto np. skołować sobie jakaś przykładową pracę z lat poprzednich ;) Czy po prostu pisać jak leci i się nie przejmować.
  • Odpowiedz
@niedzviadek: Książki zawsze warto przejrzeć. Ale tutaj zadaszenie czy tam wiata to takie pierdu pierdu.

Będzie liczone w Eurokodach czy PN? Jeżeli w euro warto sobie zebrać obciążenia. To są projekty na kilka dni liczenia.

Ja na swojej inżynierce miałem bilbord stalowy, napisałem to w 2 tygodnie. Ale jednak jak nie masz zbyt dużego pojęcia musisz usiąść wcześniej. Poszukaj przykładowego projektu, spójrz ile to wyjdzie. Jeżeli wszystkie kratownice itp będziesz
  • Odpowiedz
@klema: jakieś konkretne książki? Nie no pojęcie mam :) także nie ma paniki, bardziej obawiam się, że dużo robotem trzeba będzie robić :/ Liczymy na eurokodach wszystko. No to popytam o jakiś projekt znajomych może coś poratują;)
  • Odpowiedz
@niedzviadek: Ja tam z książek akurat nie korzystałem. Wpisz obojętnie co w pozycjach abyś miał wyliczone kratownice i inne elementy stalowe. Każda się zda.

A tak naprawdę to tylko co potrzebuejsz to normy. To wszystko.

Odnośnie robota. Poćwicz na jakiś videoporadnikach czy anglojęzycznych stronach. W moment ogarniesz, a ten program Ci wyliczy wszystko sam ...
  • Odpowiedz
@niedzviadek: a do niektórych zagadnień będziesz musiał iść na jakiś kurs lub szkolenie. Ja w ten sposób nauczyłem się wykonywać obliczenia dynamiczne i sejsmiczne.
  • Odpowiedz