Wpis z mikrobloga

#webdev #ama #javascript #java #php

Jak kilku osobom wiadomo pracuję w dość ciekawym starupie. Już odpaliliśmy apkę, prawie działa :P

Idea jest prosta: ludzie, kiedy oglądają telewizję lubią gadać i komentować w trakcie (co z resztą jest wkur....) no ale. Teraz do tego często służy ćwierkacz albo fb :) Więc w trakcie trwania programu udostępniamy "magiczny" czerwony przycisk, który umożliwia wycięcie aktualnie oglądanego fragmentu, skomentowania i puszczenia na te serwisy (oraz naszą stronę). Działa to na zasadzie widgetów, więc apka jest dostępna z poziomu stron telewizji, fanpage i tak dalej.

W polsce weszliśmy dość eksperymentalnie na razie z dwoma programami (o mnie się nie martw i super starcie). Oczywiście to na początek. W Finlandii userów już można liczyć w tysiącach, czyli pomysł się sprawdził :)

Piszę to tu, bo nie było jeszcze tego typu ama a projekt technicznie jest bardzo ciekawy. Mam zielone światło na zdradzanie prawie wszystkich tajemnic, więc jeśli was interesuje praca nad takimi projektami to dajcie znać :)

Disclamer#1 nie podałem adresu ani nazwy, mogę, ale to nie jest reklama :P

Disclamer#2 na pytanie "ile zarabiam" - nie wiem. Bywa różnie i ciężko wyciągnąć średnią. Na pewno poniżej 15k :P Ale zdecydowanie powyżej średniej krajowej :)
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@npsr: Możesz opisac dokładniej jak to działa od strony usera? Czy trzeba oglądać dany program przez tą apkę? Czy można oglądać cokolwiek? Jakich technologii konkretnie użyliście?

I najważniejsze:

• Odpowiedz
@RonPaul: nie, zwykły widget. Taki sam jaki udostępnia facebook (likebox) od strony technicznej.

@epi: aaa a technologie są w sumie w tagach. Stoją klastry z tunerem, po których lata java. Dalej restowe api do widgetów
  • Odpowiedz
@epi: no właśnie: mamy stream. Kiedy user kliknie wysyłamy mu odpowiedni fragment w mp4 do edycji. Kiedy przeedytuje, konwertujemy i robimy z tego mp4 i m3u8 (hls)
  • Odpowiedz
@npsr: Dobry pomysł, ale wykonanie jak dla mnie do d--y. Po pierwsze,kiedy kliknę przechwyć znika ekran tv i nie mogę oglądać dalej. Dużo lepszym rozwiązaniem byłoby aby po kliknięciu tworzył się marker czasu startu nagrywania a dopiero po drugim kliknięciu przechwytywał urywek. Tym sposobem cały czas oglądasz i sam decydujesz kiedy start kiedy stop.

Od strony technicznej taka aplikacja nie byłaby trudna, aż mnie zainspirowałeś żeby sobie pokombinować nad czymś
  • Odpowiedz
@moooka: Nad UX pracujemu. Fakt - jest z-----e. Za jakieś 2 tygodnie będzie nowe flow.

Co do trudności napisania tego: to banał. Problem zaczyna się w momencie w którym to ma działać w wymiarze milisekund: obecnie zajmuje to nam ~200 ms. + ~ prawie minuta zanim dotrze do fejsa,
  • Odpowiedz