Wpis z mikrobloga

@piokom123: Dawno dawno temu, kiedy #php 5 dopiero się narodził, zacząłem swoją przygodę z jego proceduralną częścią. Pisałem zaawansowane jednoplikowe miksy html4 wraz z , z php, css, js, wszystko w jednym miejscu. Sql był zagadką, a obiektowość czarną magią. Pamiętam jak czytałem o obiektach, opisane łopatologicznie, jak dziecku i nie rozumiałem nic, nie widziałem sensu, aż pewnego dnia mnie olśniło! Toż to takie proste! I tyle wspaniałych
  • Odpowiedz
@sierzchula: ah to pokolenie PHP5, naw.et nie wiecie jakie problemy mieliśmy za PHP4 ^^

Umiejętność ogarniania samemu jest bardzo przydatna. Mało kiedy bedzie ktoś kto wytłumaczy a uczyć się trzeba cały czas. Ale racja, że z kimś jest dużo łatwiej.
  • Odpowiedz
z jakimiś konkretnymi pytaniami pisz śmiało na PW :) nie umiem za dobrze tłumaczyć, ale może coś pojmiesz. z tym że będę jutro południu dopiero odpisywał.
  • Odpowiedz
@kao3991: to może być bardzo głupie ale mam link do serwera, login, hasło, ba - nawet cały skrypt xml od dostawcy usługi wyciągający co potrzebuję i nie mam pojęcia jak to odpalić żeby dostać wyniki z bazy danych. XML zaimplementować w kodzie PHP? Przerobić na XTML? Nie mam pojęcia...
  • Odpowiedz
no tak, to jest WSDL. ten plik zawiera definicje klas i metod których będziesz używał do komunikacji z API. Dobrze jest rozumieć ten plik, ale wsdl2php Ci go przetłumaczy na normalne phpowe klasy. wygooglaj narzędzie, wygeneruj nim plik .php i dalej dasz radę :)
  • Odpowiedz