Wpis z mikrobloga

#webdev #seo #programowanie #php

czy istnieją jakieś reklamy, które mogę umieścić na stronie i nie płacić od nich podatku (czyli, że ze skarbówką rozlicza się dostawca tych reklam)? dochody będą bardzo małe, nie mam firmy.
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DESZCZE: z każdego dochodu musisz się rozliczyć z US, nie od każdej kwoty płacisz podatek. Możesz współpracować z adsense i innymi pp bez firmy jako osoba fizyczna i rozliczac je w picie czy jako rachunek do umowy o dzieło. Nie idź do skarbówki, tylko do księgowej i zapytaj.
  • Odpowiedz
@DESZCZE: jak dochody małe to nie przekroczysz kwoty wolnej od podatku

@aseeon: to bez znaczenia, nadal trzeba to zadeklarować.

(czyli, że ze skarbówką rozlicza się dostawca tych reklam)

@DESZCZE: żadna firma nie może rozliczyć podatku dochodowego za Ciebie, więc nie znajdziesz żadnego dostawcy tego typu.
  • Odpowiedz
@DESZCZE: nie, nie ma prawie w ogóle j-----a, ale musisz zapoznać się z podstawami rozliczeń podatkowych, to są zupełne pierdoły i podstawy. Jak w ogóle tego nie ogarniasz, to idź do księgowej na osiedlu i zapytaj, może nawet nie będziesz musiał płacić.

Są 2 kwestie: możesz robić na czarnucha i się nie rozliczać z dochodu #zycienakrawedzi albo prawilnie rozliczasz sobie w PIT. Przy wypełnianiu masz jakąś rubrykę inne
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Skarfejs: a dużo jest z tym papierkowej roboty? Zeznanie muszę skladac raz na rok czy po każdej wyplacie (czyli pewnie tez raz na rok :p)? Dla ad sense tez obowiązuje kwota wolna od podatku?
  • Odpowiedz
Dla ad sense tez obowiązuje kwota wolna od podatku?

@DESZCZE: tak

@Skarfejs: a dużo jest z tym papierkowej roboty? Zeznanie muszę skladac raz na rok czy po każdej wyplacie (czyli pewnie tez raz na rok :p)?

Z tego co mi wiadomo to przychód z tytułu "innych źródeł dochodu" jest rozliczany przy składaniu rocznej deklaracji PIT, nie odprowadza się za niego comiesięcznych zaliczek.
  • Odpowiedz
@DESZCZE: nie, raczej nie. Ogólnie nie przejmuj się tym, ale miej na uwadze, że jak zaczniesz zarabiać poważniejsze pieniądze na reklamach, to państwo może zainteresować się czemu zusu nie płacisz. Aktualnie się tym w ogóle nie przejmuj - miej tylko na pamięci.
  • Odpowiedz
@Skarfejs: @aseeon: @Eoghan: @seoama: @Amas:

Dzięki za pomoc! Czyli na razie nie muszę się tym martwić, dopiero jak będę chciał złożyć PIT tak? Nie bardzo chce mi się pisać do skarbówki albo iść do nich (nie jestem fanem biurokracji), chyba nie ma ryzyka jeżeli w kwietniu napiszę to w zeznaniu i tyle? Kwota na pewno będzie mniejsza od kwoty zwolnionej z podatku
  • Odpowiedz
@DESZCZE: dokładnie tak, zarobisz przykładowo 1450zł z reklam, wrzucasz to do innych dochodów i po sprawie. Nikt się nie będzie czepiał, a będziesz spał spokojnie. Inne źródła dochodów są opodatkowane w stopniu wyższym (18% w pierwszym progu) niż dzierżawa czy wynajem powierzchni, które mają bodajże 8,5% (?). Nikt i tak takich drobnych sum nie będzie weryfikował, bo i tak się US nic nie należy w przypadku nieosiągnięcia progu kwoty wolnej
  • Odpowiedz