Wpis z mikrobloga

W Sierpniu zarejestrowano w Polsce 69 nowych Tesli. W tym samym okresie zarejestrowano 1452 nowych BYD.

Ponad 21x więcej!

Teraz spójrzcie sobie na wyceny i raporty kwartalne obu spółek. A jeszcze w 2026 rusza węgierska fabryka BYD, odpadną cła, zwiększy się marża... To nie jest porada inwestycyjna, a wyrażenie opinii, że kto nie ma akcji BYD ten trąba xd

Źródło: https://www1.pzpm.org.pl/pl/Rynek-motoryzacyjny/Rejestracje-Pojazdow/OSOBOWE-i-DOSTAWCZE/Rok-2026/Sierpien-2026r
Tabela "Rejestracje nowych samochodów osobowych OGÓŁEM, ranking marek - Sierpień 2026"

#samochody #samochodyelektryczne #tesla #byd #gielda
Anal_Vibes - W Sierpniu zarejestrowano w Polsce 69 nowych Tesli. W tym samym okresie ...

źródło: image

Pobierz
  • 66
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Anal_Vibes: k---a, nie jestem inwestorem. Nie interesuje mnie giełda, ale przypadkowo wlazłem w ten wpis i żałuję. Przecież to wygląda jak naganianie na MLM czy inne g---o. Wrzuciłeś tam swój hajs i liczysz na wzrost? Bardzo mi z tego powodu wszystko jedno, ale żerowanie na hazardzistach jest słabe
  • Odpowiedz
@Anal_Vibes: ale co ty chłopie porównujesz xdddd co mnie obchodzi ile sie tego sprzedało w sztukach w Polsce xD przecież nasz rynek to kropla w morzu - nie dość że pomieszałeś waluty na tym AI slopie, dałeś jeden rynek, porównujesz czyste BEV ze sprzedażą EV/hybryd i spalinówek xD i do tego bierzesz jeden miesiąc, przeciez to nic nie znaczy

wiesz co mam dla Ciebie lepsze dane zobacz ile BYD się
  • Odpowiedz
  • 0
k---a, nie jestem inwestorem. Nie interesuje mnie giełda, ale przypadkowo wlazłem w ten wpis i żałuję. Przecież to wygląda jak naganianie na MLM czy inne g---o. Wrzuciłeś tam swój hajs i liczysz na wzrost? Bardzo mi z tego powodu wszystko jedno, ale żerowanie na hazardzistach jest słabe

@OrzechowyDzem: no tak, bo mój post nagle spowoduje wzrost ceny akcji XD Są osoby które się interesują inwestowaniem i info o spółkach o wysokim
  • Odpowiedz
@nie_umiem_inwestowac: USDCNY ~7 na przestrzeni ostatniego roku. 12 miliardów juanów dostali dopłat bezpośrednich (więcej niż zysk netto Tesli), co należy mieć na uwadze, ale to wciąż tylko ~350 USD na samochód.
Nie bądźmy Peweksami.

W skali całej produkcji na przestrzeni lat estymuje się, że dopłaty wyniosły ~200-300 dolarów na wóz (a te chodzą przecież po 150, 200 tysięcy złotych - poproś o zjazd z ceny i dostaniesz ten tysiąc z automatu).

Do Tesli,
  • Odpowiedz
  • 0
@Krzewiciel_prawdy: warto też dodać, że era wspierania producentów EV w Chinach się już skończyła i teraz trwa u nich ostra nawalanka o przetrwanie na rynku - tnąc marże często do granic rentowności. Tu właśnie jest przewaga BYD, bo zamiast zostać i walczyć o przetrwanie na nasyconym rynku, robią all-in w eksport. Bo łatwiej rywalizować z Volkswagenem ID Polo, niż z Xiaomi SU7 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Anal_Vibes: ale ja nie mam problemu z tym, że BYD powinno być więcej warte, czy sprzedaje się ich więcej niż tesli, albo że rosną super szybko r/r - w pełni się zgadzam. Chodzi mi o to, że dane, które tutaj pokazałeś to są o kant d--y, nic nie wnoszą, porównujesz orzechy do kamieni. Jak chcesz coś wnieść i żeby można było o tym podyskutować to daj jakieś dane z szerokiego
  • Odpowiedz
W Sierpniu zarejestrowano w Polsce 69 nowych Tesli. W tym samym okresie zarejestrowano 1452 nowych BYD.

Ponad 21x więcej!

@Anal_Vibes: Weź dobrze zbadaj jak Tesla sprzedaje auta. Na przełomie 2-3 miesiaca kwartału przypływaja statki i wiekszość sprzedaje się w 3 miesiącu, niedobitki idą w 1 miesiącu kwartału a drugi miesiąc jest zawsze
  • Odpowiedz
@Anal_Vibes: liczba rejestracji nie oznacza, ze tyle aut zostalo nabytych i jezdzi po drogach. Dealerzy czesto sami rejestruja pojazdy na siebie z roznych powodow.
Indywidualnych rejestracji bylo 373
Dane nie rozrozniaja EV od spalinowek czy hybryd, wiec nie ma co tu porownywac do Tesli. Szczegolnie ze w cenie jednej tesli mozna miec 2-3 BYD
rordoflings - @Anal_Vibes: liczba rejestracji nie oznacza, ze tyle aut zostalo nabyty...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@rordoflings: czyli na podstawie tej tabeli twierdzisz, że w całym 2026 roku poniżej 13 samochodów BYD zostało wzięte w leasing? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ta tabelka prawdopodobnie ma zły tytuł, wygląda jak rejestracja nowych samochodów dostawczych <3,5T. Nie zauważyłeś, że coś nie gra? Maxus wyżej niż BYD? :D
  • Odpowiedz
warto też dodać, że era wspierania producentów EV w Chinach się już skończyła i teraz trwa u nich ostra nawalanka o przetrwanie na rynku - tnąc marże często do granic rentowności. Tu właśnie jest przewaga BYD, bo zamiast zostać i walczyć o przetrwanie na nasyconym rynku, robią all-in w eksport. Bo łatwiej rywalizować z Volkswagenem ID Polo, niż z Xiaomi SU7 ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Anal_Vibes:
  • Odpowiedz
@Anal_Vibes: twierdzenie że jest inaczej to naiwność, póki chiny wykładają kasę to jest dobrze, zobaczymy na jak długo wystarczy kasy ze sprzedaży klapek za 1$ do europy i usa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@krzysiek-wr: a, czyli wydaje Ci się. Co za debil XD Jak nie potrafisz sam sprawdzić, to chociaż spromptuj AI żeby się nie kompromitować. BYD ani nie jedzie na stracie ani nie dostaje hajsu od rządu. Sprawdź sobie może lepiej jak radzi Volkswagen cz Stellantis, czy one nie "lecą na stracie" i czy to one nie są teraz ratowane przez UE...
  • Odpowiedz