Wpis z mikrobloga

1338 + 1 = 1339

Tytuł: Wiedźmin Miecz Przeznaczenia
Autor: Andrzej Sapkowski
Gatunek: fantasy, science fiction
Ocena: ★★★★★★★★★★
ISBN: 83-7054-037-6
Muszę zmienić system oceniania bo Ostatnie życzenie dostało 9/10 A Miecz przeznaczenia jest znacznie lepszy, więc powinien dostać 10/10 ale nie wierze w ideały.... Co zrobić? Wracając do książki tutaj jedynym opowiadaniem które pamiętałem było to pierwsze o złotym smoku. Dalej tabula rasa, jakbym czytał pierwszy raz. Opowiadania są utrzymane w poważniejszym tonie. Okruch Lodu chyba najlepsze ze wszystkich. Chociaż Tytułowy miecz przeznaczenia też bardzo dobre. To dopiero druga książka(nie licząc Rozdroży Kruków) Czytając tak cięgiem jedna po drugiej fajnie wyłapuje się smaczki. Rozwój postaci i relacji między nimi. To koniec opowiadań. Teraz saga, trochę się boję

#bookmeter fantasy #fantasybookmeter #sciencefictionbookmeter
kvvach - 1338 + 1 = 1339

Tytuł: Wiedźmin Miecz Przeznaczenia
Autor: Andrzej Sapkowsk...

źródło: OIP

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 8
@Grits: owszem ładne, takie akurat wychodziły gdy byłem w gimnazjum. Mam do nich sentyment po to prezent od nie żyjących już wujka i cioci. żeby utrzymać kolorystykę kupiłam białe wydanie Rozdroża Kruków
  • Odpowiedz
  • 0
@abralinc: dokładnie, dlatego boję się trochę sagi. Wtedy gdy czytałam pierwszy raz to nie skończyłem. Odpadłem na etapie Szczurów. Zobaczymy czy teraz jako stary chłop wytrwan
  • Odpowiedz
Teraz saga, trochę się boję

@kvvach: Gdyby nie troche samozaparcia to też bym nie skończył. Saga potrafiła mnie znudzić i skończyłem byle skończyć (więcej nie wrócę). Opowieści troche lepiej sie czytało.
  • Odpowiedz
@kvvach: dobrze że trafiłem na twój wpis bo tak przejrzałem spis wszystkich książek o wiedźminie i widzę że ominąłem Sezon burz. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@kvvach: Miecz nie jest lepszy od Ostatniego. Ostatnie nie ma słabych punktów, a w Mieczu to opowiadanie z syrenami jest wciąż bardzo dobrym, ale jednak odstającym od reszty opowiadaniem
  • Odpowiedz
  • 1
@dawid131: ja akurat skipnałem. Zacząłem od Rozdroży kruków, a potem od razu opowiadania, trochę żałuje ale zobaczymy czy wrócę do sezonu gdy przeczytam sagę
  • Odpowiedz
  • 0
@K_R_S: @K_R_S może faktycznie racja. Zbiór jest równy. Miecz ma jednak głębsze i bardziej filozoficzne. "Syreny czyli Trochę poświęcenia" podobało mi się zwłaszcza koniec. odstaje imo Wieczny Ogień. Chociaż może to fakt że jest luźniejszym opowiadaniem. Z drugiej strony odpoczynek od Yennefer i wątku przeznaczenia był potrzebny
  • Odpowiedz
  • 0
@ZlodziejBilonownic: tak słyszałem dlatego skip, ale niektórzy chwalą. Rozdroże Kruków też wybitne nie jest. Koniec mnie zawiódł a w połowie myślałem ze wątki i książka pójdą inną drogą. Ale wybrałem je specjalnie jako starter w końcu to prolog
  • Odpowiedz