Wpis z mikrobloga

@Miantonomo: ale ten kalkulator chyba trochę źle liczy, bo wpisałem sobie 800k 9% stopy zwrotu i wychodzi jak na obrazku, tylko że jak 3 lata potrzymam to zapłacę podatku 20 tysięcy, a belki nie zapłacę w ogóle bo trzymam ETF i tylko dokupuje. Więc w takim wypadku OKI opłaci się mniej niż zwykłe konto (jeżeli jestem w błędzie proszę o wyprowadzenie)
HAMSKLOSS89 - @Miantonomo: ale ten kalkulator chyba trochę źle liczy, bo wpisałem sob...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 3
@Vestor: nie ma znaczenia czy masz miliony czy tysiące, zawsze musi być część kasy w obligacjach bo jak przyjdą spadki to bez tego psycha CI siądzie bardzo szybko.
  • Odpowiedz
@Miantonomo: dobra już widzę że się opłaca ale nie wiem jak jest liczony ten podatek belki w kalkulatorze? (pewnie zysk * 0.81, ale to nie pokazuje faktycznego zysku w długim terminie).

wpłacam milion i co roku 10% zysku wychodzi tak:

- 1 rok: na koniec pierwszego roku mam 1 100 000 i od tego płacę 8500 podatku OKI
- 2 rok: inwestuje to co zostało czyli 1 092 350 i na koniec roku
  • Odpowiedz
@Miantonomo: A wiadomo czy będzie można np przenieść portfel z konta OKI na jakieś maklerskie jak nagle podniosą ten podatek od aktywów? Bo tak jak to jest teraz to nie widzę żadnych minusów tego OKI nawet z ETFami, które się nie załapią pod limity, biorąc pod uwagę historyczne zyski. Nawet jak wszystko jebnie to podstawa opodatkowania też wtedy spada odpowiednio. Pytanie czy można się zgrabnie ulotnić jak z 0.85 się
  • Odpowiedz
@Miantonomo: Dzięki za info, no to trochę gorzej, chociaż jeśli dobrze rozumiem to jeśli sama wypłata środków nie będzie dodatkowo opodatkowana a zmiany w stopach opodatkowania będą ogłaszane z wyprzedzeniem to i tak powinno to być korzystne.
  • Odpowiedz