Wpis z mikrobloga

#gielda #asts ja nie naganiam i nie doradzam, ale polecam sobie zrobić dokładny research o ASTS, macie GOAT spółkę za kilka lat
na obecny moment dostęp do bazy 3 miliardy abonentów dzięki siatce współprac z obecnymi operatorami plus government (obrona, radary), iot (auta czujniki etc), first emergency - unikatowa technologia do zapinania kolejnych dedykowanych satelitów dla rządów krajow (jak jleo dla Japonii teraz)
poczytajcie więcej (all in AST’s holder 28k akcji)
blackredwhite - #gielda #asts ja nie naganiam i nie doradzam, ale polecam sobie zrobi...

źródło: IMG_7116

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@blackredwhite: powiedzmy, że spółka realizuje założenia i dowozi - o jakiej wycenie mówimy w horyzoncie kilku lat? Pytam, bo tam kapitalizacja już jest na poziomie ~30mld, więc patrząc na szybko risk/rewers nie wygląda tak kusząco i i obecna wycena zakłada już dość optymistyczny scenariusz realizacji planu
  • Odpowiedz
@clrshck:
Obecna wycena (market cap ~23–27 mld) przy 1 mld w 2027 daje forward P/S 2027 na poziomie ok. 23–27x. Rynek już w dużej mierze „uwierzył” w target 1 mld (przy założeniu, że spółka go dowiezie). Reszta w zał.

Ggdzie moim zdaniem i tak to jest zaniżone, nie jesteśmy aktualnie w stanie wymodelować tylu (wszystkich) źródeł dochodu - bazujemy tylko na stricte głównym jako operator sieci komórkowej + dojdą jeszcze
blackredwhite - @clrshck: 
Obecna wycena (market cap ~23–27 mld) przy 1 mld w 2027 da...

źródło: modelowanie-wyceny

Pobierz
  • Odpowiedz
@Herm1t: yup, widzę, ale co ma ATH do mojego pytania? :D

@blackredwhite o dzięki za konkretne liczby, czyli wychodzi na to, że albo lambo albo szambo, jak nie dowiozą w 2027 i będą przesunięcia lub narracja zacznie się sypać to jest z czego spadać, jak dowiozą to jest szansa na XXX% zwrotu od obecnych poziomów. dla mnie chyba za duży profil ryzyka, ewentualnie pod malutką pozycję, chyba z tego
  • Odpowiedz
@clrshck: otóż to, nastawienie na dużą nagrodę / przy dużym ryzyku, jak wspomniałem spółkę śledzę od 5 lat w końcu zaczęła dowozić (produkować i wystrzeliwać satelity) więc jestem bardziej pozytywnie niż negatywnie nastawiony
  • Odpowiedz
@Herm1t: na razie nie mam wolnych środków, czekam aż moje potężne spółki odbiją i po zrealizowaniu zysku mogę pomyśleć (czyli c--j wie kiedy ( ͡° ͜ʖ ͡°))
  • Odpowiedz