Wpis z mikrobloga

✨️ Czy warto kupić mieszkanie w Piastowie?
Planuję zakup swojego pierwszego mieszkania. Niestety na jakikolwiek sensowny metraż w Warszawie mnie aktualnie nie stać, więc znalazłem ofertę w Piastowie, tuż obok Ursusa, do SKM Ursus Niedźwiadek jakieś 10 minut spacerem, więc w teorii dojazd do centrum jest dobry. Mam jednak wątpliwości, czy cena nie jest trochę wysoka.

Samo mieszkanie wychodzi ~11 500 zł/m², a wliczając miejsce postojowe ~12 700 zł/m². Rynek pierwotny, więc z wykończeniem uzbiera się około 750k, kwota blisko miliona wydaje się stosunkowo spora.

Plusy: przede wszystkim dojazd do centrum,, w razie problemów z pracą łatwiej będzie ją znaleźć w Warszawie niż w Łodzi.

Minusy: w okolicy jest trasa S2, jakieś 200 m w linii prostej, tory kolejowe ~500 m, a na domiar złego samoloty z Okęcia. Pociągów i aut specjalnie nie słychać, ale co do samolotów mam wątpliwości.

Pracuję zdalnie w IT wiadomo, branża jest teraz trochę niepewna ( ͡° ͜ʖ ͡°), ale za wynajem w Warszawie płacę tyle samo co wyszłaby mi rata za to mieszkanie, przy 2,5x większym metrażu. A gdzieś mieszkać trzeba.

Alternatywą jest dla mnie Łódź - tam w tym budżecie kupię 70 m²+ i to w samym centrum.

Mieszka ktoś może w okolicy i wypowie się, czy jest sens się w to ładować?

#nieruchomosci #warszawa #pruszkow #piastow

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@mirko_anonim

Masz 2 różne rodzaje pociągów, za jakiś czas będziesz mieć metro, po remoncie średnicy będziesz mieć SKM co 15 minut, dobry wylot na S7, S2 a Okęcie i tak będą zamykać więc IMO lepiej Piastów niż jakaś dzielnica Warszawy typu Tarchomin, Białołęka.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Pruszkowianin here. Samoloty mam trochę dalej. Słychać przy otwartym oknie. Tory z 500m raczej nie będą przeszkadzać chyba ze gdzieś blisko jest przejazd z rogatkami.

Z Pruszkowa na wolę - daszynskiego przez A2, S8 I prymasa dojazd na 9.00 zajmuje 40 minut. Zakładam ze z piastowa bedzie troche szybciej, czasami przez ursus I piastow jade z tego powodu.

W mojej opinii jest znośnie, ale SKM mogłaby co 15 minut jeździć
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Pociągi będzie słychać - szczególnie w nocy przy otwartym oknie. Tak samo S2 - jak to jest rzeczywiście 200m w linii prostej i nie ma za bardzo zabudować pomiędzy to na pewno będzie słychać lekki ciągły szum. Również tylko przy otwartych oknach i głównie w nocy kiedy ruch jest mniejszy - natomiast głośne wydechy, motocykle itp. na pewno usłyszysz. Czy będzie przeszkadzało to już loteria. Co do samolotów to
  • Odpowiedz
  • 0
@ar2r0

@Famine: Tak KMki tzw. Często I gęsto. Tylko bilet trochę drogawy

Ja rozliczałem się w Warszawie przez co miałem kartę warszawiaka i bilet na 2 strefy więc do Pruszkowa jeździłem czym chciałem :)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: mieszkałem w Piastowie jakieś 40m od torów, mi tam nie przeszkadzało, jedyna lipa była zimą, jak ziemia zmarznięta, to drgania okrutne były. Przy otwartym oknie samoloty czasami huczą. Jak masz pytania, to wal.
  • Odpowiedz