Wpis z mikrobloga

✨️ Jak zatrudnić absolwenta IT w swojej JDG?
Jak zatrudnić absolwenta w swojej JDG?

Mam w rodzinie świeżego absolwenta IT. Sam wiem, jak rynek teraz wygląda, to nawet nie muszę pytać, jak idzie szukanie pracy.

Sam pracuję na B2B i mam taki pomysł - może mądry, może głupi, nie wiem: zorganizuję mu u siebie "praktyki" - nie mam dla niego roboty komercyjnej, ale mogę poświęcić mu czas, żeby nauczył się pracować. Chcę to ogarnąć oficjalnie, żeby też mógł formalnie pokazać jakieś doświadczenie.
Jak to ogarnąć? Staż z urzędu pracy to 3-6 miesięcy i konieczność zatrudnienia później na UoP. Znalazłem coś, co się nazywa "nieodpłatna umowa zlecenie", ale to chyba się nie nadaje. Umowa o dzieło musi być na jakiejś stawce.
Nie stać mnie, żeby go zatrudnić normalnie na zleceniu, UoD, czy nawet UoP, ja tu chcę zainwestować swój czas i wiedzę, żeby chuop miał jakiś start w ten koszmarny rynek. Nie będę mieć z tego żadnych profitów, nie będzie dla mnie budować żadnego biznesu, tylko będzie się uczyć - trochę jak projekty do szuflady, tylko w reżimie firmowym, a nie uczelnianym.

#praca #it #programista15k

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach