@splinter96: u mojej babci było nawet rozróżnienie "stara sień" i "nowa sień". Dom jest przedwojenny, ale w latach chyba 60 został rozbudowany i chyba stąd się to wzięło.
@Elaviart: Niekoniecznie, mnóstwo dużych osiedli z wielkiej płyty było zaludniane przesiedleńcami z wiosek i stąd pewnie ta sień. Moja babcia mieszkała w domu koło takiego osiedla. Co tam się działo to przechodziło ludzkie pojęcie. Wiele osób miało problem z ogarnięciem używania toalety, srali do wiader i potem wylewali to przed blok. Z urzędu jeszcze przez kilka miesięcy przychodzili na interwencje, żeby egzekwować zakaz trzymania kur w blokach, a w niedzilę
@WezniePrzestrzeleCiKolano: teraz trzymają w tych małych ciasnym mieszkaniach po kilka psów. Polacy jeszcze nie odzwyczaili się od chowu razem z bydłem. Więc teraz sobie to kompensują smrodem psa i sierścią w jedzeniu. Spokojnie to jeszcze okres przejściowy od mieszkania z bydłem w jednej izbie do cywilizacji.
źródło: 1000031278
Pobierz@lajsta77: Chyba w kaszebe xD
@lajsta77: no jak się przyjechało z powiatowego to teraz wiadomo skąd te rowery, buty i worki ze śmieciami na klatkach- jak sień to sień.
@Elaviart: na śląsku się mówiło sień na klatke schodową :P ale może to przyszlo ze wsi razem z ludzmi ktorzy tu migrowali 50-60 lat temu
źródło: Screenshot_20260701-100247_Opera
Pobierz@stary_grat: A w Niemczech mówią Treppenhaus.
Nie rozmawiamy o obcych językach.