Wpis z mikrobloga

Jak w ogóle można poważnie traktować Iwucia w kwestiach inwestycyjnych, skoro ten człowiek na inwestycjach zarobił kilka razy mniej niż na gadaniu o nich? Oglądacie takie głupoty, kupujecie jakieś książki pseudoznawców, kombinujecie jak koń pod górkę, a potem kisicie pieniądze w jakichś obligacjach.

#gielda
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DwaKolory: Iwuc to typ który pokazuje za zamiast wywalić wszystko dziś i jeszcze dokupić coś na kredyt, nie kupuj, wpłać na konto inwestycyjne. To nie jest hazardzista. On robi materiały dla poczatkujach, starych, ostrożnych. On co miesiąc robi porównanie kont inwestycyjnych. To zupełnie inni ludzie i materiały do innych odbiorców.
  • Odpowiedz
@DwaKolory: bo inwestycje dla ogromnej większości ludzi dokładnie na tym polegają? Kasę zarabiasz z jakiejś działalności czy pracy, a inwestycje mają ten kapitał trochę rozbudować i przede wszystkim zabezpieczyć przed utratą wartości. Jak sądzisz, że giełda ma służyć to wyciągania ogromnych stóp zwrotu, to leć kupować cfd. Męczennicy XTB na pewno będą Ci wdzięczni za Twój wkład w ich dywidendy.
  • Odpowiedz
@DwaKolory Iwuć niezaprzeczalnie ma swój wkład w popularyzację inwestowania i zdrowego podejścia do finansów typu pospłacaj długi, zacznij oszczędzać, zacznij inwestować, jednocześnie staraj się rozwijać się w swojej dziedzinie i zarabiać jak najwięcej. Bez wątpienia są to dobre rady i fajnie że to robi

Niestety jest też skrajnie konserwatywny i zwyczajnie nudny w tym inwestowaniu, więc każdy z odrobinę gorętszym temperamentem, skłonny podejmować większe, lecz wciąż uzasadnione ryzyko jest zmuszony szybko
  • Odpowiedz
@Jamniki2: ale jaką krzywdę? Chłop mówi jasno, dopasuj portfel pod swoje cele i profil ryzyka. Nie słyszałem, żeby jakoś ludzi zachęcał do naśladowania jego portfela. Po prostu doskonale wie, że ma już tej kasy na tyle dużo, że nie musi jej agresywnie pomnażać.
  • Odpowiedz
@Fattek: jak założę kanał o gotowaniu i będę pokazywał jak gotuje to też nie będę ludziom mówił żeby mnie naśladowali ale raczej będą to robić
  • Odpowiedz
  • 1
To nie jest hazardzista. On robi materiały dla poczatkujach, starych, ostrożnych. On co miesiąc robi porównanie kont inwestycyjnych. To zupełnie inni ludzie i materiały do innych odbiorców.

@marcus777: Czyli teoretyk, który nie ma nic wspólnego z praktyką. To tak, jakby w temacie np. kulinariów słuchać ludzi, którzy niczego nie gotują, nie próbują innych smaków, ale za to piszą książki kucharskie xD

Iwuć niezaprzeczalnie ma swój wkład w popularyzację inwestowania i
  • Odpowiedz
@DwaKolory wiesz, rady są dobre albo złe bez względu na to kto je wypowiada ( ͡° ͜ʖ ͡°) jeśli Iwuć doradza dobrze, to mnie samego nie interesuje specjalnie jego życiorys. Przekonuje mnie niejednokrotnie do swoich idei argumentami, a nie swoją osobą
  • Odpowiedz
  • 0
bo inwestycje dla ogromnej większości ludzi dokładnie na tym polegają? Kasę zarabiasz z jakiejś działalności czy pracy, a inwestycje mają ten kapitał trochę rozbudować i przede wszystkim zabezpieczyć przed utratą wartości. Jak sądzisz, że giełda ma służyć to wyciągania ogromnych stóp zwrotu, to leć kupować cfd. Męczennicy XTB na pewno będą Ci wdzięczni za Twój wkład w ich dywidendy.

@Fattek: Mylisz inwestowanie z oszczędzaniem.
  • Odpowiedz
@Jamniki2: jeśli ktoś jest na poziomie wiedzy inwestycyjnej, że na pałę kopiuje strukturę portfela człowieka z filmików, a nie buduje go pod swoje preferencje, to tym lepiej, żeby kopiował kogoś z konserwatywnym portfelem, bo nie ma ani wiedzy ani najpewniej psychy, by wchodzić w bardziej agresywny portfel.
  • Odpowiedz
  • 0
wiesz, rady są dobre albo złe bez względu na to kto je wypowiada ( ͡° ͜ʖ ͡°) jeśli Iwuć doradza dobrze, to mnie samego nie interesuje specjalnie jego życiorys. Przekonuje mnie niejednokrotnie do swoich idei argumentami, a nie swoją osobą

@breakdown1: Ale co to znaczy, że "doradza dobrze"? Co jest tutaj weryfikatorem tej tezy? Dobrze doradza ten, kto bije rynek. Iwuć jest gorszy od rynku, a
  • Odpowiedz
@DwaKolory a gdzie w mojej wypowiedzi widzisz, że chwale go za rady dotyczące inwestowania. Chwale go za rady dotyczące finansów osobistych, oszczędzania, pozbycia się długów, zbudowania sobie jakiejkolwiek poduszki finansowej a nie latanie od 10 do 10. Za te rady go chwalę, a co weryfikuje czy są dobre? Szereg argumentów i pozytywów płynących z wdrożenia takich rozwiązań, które można by wymieniać i wymieniać

Co do samego inwestowania i rynku to nie
  • Odpowiedz
@batory5000: () stanowski nawet nie brał udział w tym panelu, ani nigdy nie naganiał na zadną społke ani nigdy nie udzielał rad dotyczacych inwestowania. Po prostu powiedział w co wrzucił pieniądze. No i stracił, jak chyba każdy na tym tagu na jakiejś spółce kiedyś w życiu. A dzieki temu zasranemu stanowskiemu przynajmniej moglismy obejrzec razem cymcyka i iwucia. Połowa wykopu dostała jakieś sraki z tym stanowskim.
  • Odpowiedz