Wpis z mikrobloga

Kiedyś natrafiłem na listę technologii, których stworzenie od zera jest stosunkowo proste, a które zrobiłyby z człowieka w przeszłości nowego Archimedesa albo Leonarda da Vinci. Obejmowała min. podstawowe antybiotyki, szczepionki, niewielkie elektrownie, a nawet proste radio. Wszystko do realizacji przy materiałach dostępnych 500-1000-2000 lat temu.

@wjtk123: https://www.reddit.com/r/interestingasfuck/comments/87p5iy/time_travelers_cheat_sheet/

To chyba to, ale też jeszcze widzialem cały poradnik, którego niestety znaleźć nie mogę.
  • Odpowiedz
@enforcer: I dlatego efektem kryzysu demograficznego i depopulacji będzie kryzys kompetencji i cofnięcie technologiczne. Wszyscy nieliczni młodzi idą na marketing zarządzanie, nikt na elektrotechnikę.
  • Odpowiedz
@enforcer: o ile prąd do napędzania czegoś jakoś jeszcze rozumiem, to działanie takiego smartfona to już dla mnie magia. Jakaś blaszka z maleńkimi nieruchomymi elementami, dzięki którym włączam film albo wysyłam plik na drugi koniec świata. WTF?!
  • Odpowiedz
@spere: Pewien nie jestem, bo nikt nie jest pewien tego co było tysiące lat temu ¯\(ツ)/¯
Po prostu zakładam, że religię dawno temu wymyślono właśnie po to by prosty lud nakłonić do określonych zachowań których inaczej nie chcieliby przyswoić, bo ich nie rozumieli. Sam zobacz, że większość tych dziwnych zasad i rytuałów religijnych podejrzanie zbiega się z takimi kwestiami jak dieta, higiena, roznoszenie chorób itp. Dodatkowo, zależnie od szerokości geograficznej,
  • Odpowiedz
Kiedyś natrafiłem na listę technologii, których stworzenie od zera jest stosunkowo proste, a które zrobiłyby z człowieka w przeszłości nowego Archimedesa albo Leonarda da Vinci.

@wjtk123: To była sama lista czy też jakieś komentarze do tego? Brzmi ciekawe. Może uda ci się ją odnaleźć.
  • Odpowiedz