Wpis z mikrobloga

@BlackpillMonster: te wszystkie korpo beatki i inne korpo vlogi nie pomagają. Potem idzie taki 19 latek na studia i myśli, że tu jest tak cukierkowo plus ich starzy się w 2020 nasłuchali jak jest i im pewnie też doradzają. Jak jesteś z mniejszej miejscowości to tam nawet nie ma skąd zebrać info jak jest. A internet jaki jest taki jest, nie we wszystko można wierzyć. Nasi rodzice też myśleli, że
  • Odpowiedz
@Zimm3man: Też żałuję że nikt na etapie studiów/liceum nie ostrzega że kariera w korpo to tak naprawdę potężne sito.

Z mojego doświadczenia wynika, że:
- siedzenie na nadgodzinach (bezpłatnych) nie gwarantuje awansu/podwyżki;
- wysoki poziom inteligencji nie powoduje automatycznie że szybciej będziesz się piąć;
- musisz użerać się z osobami które awansowany bo były pod ręką jak był wakat/są ładne lub przystojne/są lizydupami lub jakieś inne
  • Odpowiedz
@Chomik-Podlaska87: U nas też w sumie nie było takiej wiedzy jak to korpo naprawdę wygląda. Od 2005 do kowidu raczej było tylko coraz lepiej (ofc nie mówię o jakiś call center) - zaczął się pierwszy kryzys, w którym możemy uczestniczyc w tym sektorze + to my też jesteśmy teraz tymi droższymi i chyba po prostu dopiero teraz zaczynamy rozumieć negatywne skutki korpo. USA to już przerabiało 50 lat przed nami
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster: Ja się spotkałem z tym, że ludzie spoza branży dalej myślą, że jest eldoradow IT xD Ale znam też ludzi, którzy pracują w IT dość wysoko i mają sporo lat doświadczenia i albo udają, że nie widzą tego co się dzieje albo to już jest jakiś zaawansowany poziom wyparcia
  • Odpowiedz
- wysoki poziom inteligencji nie powoduje automatycznie że szybciej będziesz się piąć;

@Chomik-Podlaska87: to NIGDY nie było prawdą. Korpo to struktura feudalna. W korpo pnie się ten co umie odgrywać teatrzyk, włazić w dupę i wyczuwać skąd wiatr wieje. Bez tego będziesz gnił w miejscu, dostawał te ochłapy 2% podwyżki po jakichś upokarzających yearly reviews i tylko ilość roboty będzie ci rosnąć bo skoro tak dobrze robi i się nie
  • Odpowiedz