Aktywne Wpisy

redorbiter +279
to tylko losowe dziecko INTZELU!
źródło: a10bccafb7b7a687b4d0484cf4402cd8ca670f625c29ba58280d6499be386f89
Pobierz
PijeWodePoPierogach +122
Bo wiecie, to Wy jadąc przepisowo albo zbyt wolno stwarzacie zagrożenie na drodze( ͡° ͜ʖ ͡°) Pewnie właśnie ktoś za wolno w niego wjechał( ͡° ͜ʖ ͡°) Albo ktoś mu słup na drodze postawił...
#motoryzacja #samochody #polskiedrogi
#motoryzacja #samochody #polskiedrogi
źródło: IMG_20260602_230338
Pobierz

Tytuł:
Samotnia. Tom 2Autor:
Charles DickensGatunek:
kryminał, sensacja, thrillerOcena:
10/10ISBN:
9788381163293Tłumacz:
Tadeusz Jan DehnelWydawnictwo:
Zysk i S-kaForma książki:
e-bookDługo mi się schodziło z czytaniem drugiego tomu, za co po trosze winię brak czasu ale skłamalbym, że trudno mi było rozstać się dobre z Samotnią.
Bo lektura trafiła w mój gust i wrażliwość. Autor w iście genialny sposób łączy powieść obyczajową z nutą kryminału, a także, a może przede wszystkim - z ukrytymi symbolami trapiącymi społeczność ówczesnej Anglii, choć prawdę mówiąc wiele z nich do dziś znajduje swoje miejsce, także w naszym kraju, co czyni treść Samotni wciąż aktualną pomimo upływu ponad 170 lat od jej wydania.
Ta książka ma wszystko, czego mogę chcieć od powieści obyczajowej wydanej w dawnej epoce. Ogromny świat przedstawiony w przystępny sposób, opisane w wielu detalach ówczesne instytucje, urzędy, działalności społeczne. Do tego mnoga ilość barwnych, głębokich postaci, które poznajemy coraz bardziej szczegółowo. Jest też ukazane ludzkie cierpienie, chciwość, odwleczone w czasie skutki decyzji od których nie sposób uciec, śmierć ukazana w bardzo ciepły i szlachetny sposób. Nie mogę pominąć również wielu watków, które ukazują relacje międzyludzkie od tej dobrej strony, które budują wiarę w człowieka podkreślając piękno, miłość po grób i dobro, czyli to, czego szukamy w literaturze.
Chciałbym oddać sprawiedliwość książce gdyż jestem to po ludzki winien Dickensowi oraz wspaniałemu tłumaczeniu śp. Tadeusza Jana Dehnala dlatego napiszę, bez przesady, że jest to najlepsza i najbardziej prowokująca do refleksji książka, z jaką miałem kontakt. Być może zmieni się to z czasem gdyż jestem początkującym sympatykiem pióra Dickensa i na tym tytule z pewnością nie poprzestanę, tym nie mniej na pewno nie przesadzę jeśli powiem, że ta książka wywarła na mnie duży wpływ i miło będę ją wspominał.
Cieszę się ponadto, że Samotnia nigdy nie była lekturą szkolną za mej kadencji bo z pewnością zraziłoby mnie to do niej. Uważam jednak, że każdy, kto ceni sobie klasyczną literaturę piękną, jest winny sobie tę lekturę.
Przepraszam, że moja "recenzja" jest taka ogólnikowa ale nie chciałbym nikomu niczego zaspoilerować, a dodatkowo trudno na szybko, na wykopie opisać tak monumentalne dzieło. Mógłbym pisać do rana wobec czego lepiej jak skończę tutaj. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ps. Ludzie powinni czytać tak piękne książki, a ludzkość byłaby w lepszym miejscu. Po prostu.
Ps2. Inspektor Bucket to jest super gość i genialnie napisana postać. Zapomniałem o nim, a obiecalem sobie ze poświęcę mu wzmiankę bo to jest prawdziwy detektyw - doświadczony facet działający metodycznie, opierając się na zrozumieniu ludzkiej psychiki, nie jak ci wszyscy geniusze pokroju Holmesa.
#bookmeter #czytajzwykopem #ksiazki #literatura #kryminalbookmeter #sensacjabookmeter #thrillerbookmeter
źródło: 645033-352x500
Pobierz