Aktywne Wpisy

BigVV +26

Lolenson1888 +60
Pozdrawiam każdego kto wstał na ten mecz xD
#mecz
#mecz
źródło: image_picker_0F8CCF9F-D999-47E8-B62D-8DA1808B6485-25111-0000088517D95045
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link

źródło: image_picker_0F8CCF9F-D999-47E8-B62D-8DA1808B6485-25111-0000088517D95045
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
źródło: image
Pobierzw związku z tym pojawia się pokusa grania tym argumentem "nie idźcie na referendum wcale" w nadziei że jak nie będzie quorum to nie będzie trzeba nic zmieniać nawet jak wynik będzie niekorzystny
moim zdaniem ludzie którzy nie idą, wyrażają zdanie "jak zagłosujecie, tak będzie i ja się z tym zgadzam" i powinno być
źródło: 0f4847bd07301341c1c0b530074b523371a2e5ca8c3421549da93408a0bc14f8
Pobierz@Avekkk: to są dwie różne sprawy:
1 - co trzeba żeby zainicjować referendum - zebrać dużo podpisów
2 - co trzeba żeby wygrać referendum - zebrać więcej głosów niż druga
@Lord-Penetrator: żadnego progu nie powinno być - kto jest zainteresowany to idzie i głosuje
jest jeszcze jeden sposób, ale mi sie nie podoba - kara nie nieobecność na wyborach
tak mają w Belgii, chyba w Australii i pewnie jeszcze
@Lord-Penetrator: no spoko, 10% uprawnionych do głosowania by starczyło do odwołania kogoś, kogo wybrało ponad 50%. Super opcja, prawie że anarchia XD
a nie żeby obniżyć próg na rozpisanie referendum
@mkkud: ok są różne referenda, może samorządowe inaczej wyglądają, my bad bo sie rozpisałem o tym 50% a w samorządowych sie tak nie orientuję
Chcesz aby referendum bylo ważne od 13 głosów, ale żeby byki referendum to trzeba 50 tysiecy czy 100 tysięcy glosow?
Przecież to nie jest logiczne
tak jak na wybory prezydenckie
i ten próg zostaje
a potem jest faza głosowania że trzeba pójść, zakreślić opcje itd
i tu już mi się nie podoba idea grania tym że "nie idźcie to uda nam się nic nie zmienić" - po prostu jak nikt nie przyjdzie a przyjdzie tylko jedna osoba - to ona ma rację i
@Lord-Penetrator: albo pod groźba kary finansowej obowiązek głosowania. Jakby nagle Janusz z Grażyna mieli po 100zl zapłacić kary to by od 4 rano pod lokalem wyborczym siedzieli. Dla tych ktorzy są nieobecni obowiązek głosowania przez mobywatel
Będzie to znak dla całego kraju, że się da.
@heniek_8: Tylko natura ludzka jest taka, że głównie zaangażowani przeciwnicy pójdą i wtedy będziesz zmieniał władzę co 5 minut. A ustawodawca wyszedł z założenia, ze lepiej jak
@pieknylowca: żałosny pomysł. Wara od mojego czasu i nie będę podbijał frekwencję i legitymował nią jakichś wladz. Niska frekwencja jest najlepszym sposobem na wyrażenie dezaprobaty w czasie wyborów. Bo to jedyna statystka, o której się mówi. Procent głosów nieważnych nikogo nie obchodzi.
Poza tym jesli
@pieknylowca: ale po co? fascynujesz się nakładaniem kar na ludzi żeby ich zmuszać żeby gdzieś tam chodzili, jak przeciez można uznać wybory za ważne niezależnie od frekwencji, tak jak jest z innymi wyborami typu prezydenckie