Wpis z mikrobloga

• 434
@mk321: wiadomo, jedna z 10 najczęściej odwiedzanych stron w internecie ogólnie, hostowana przez fundację non-profit, a jeszcze chcą donacji, kto to widział, dajcie spokój xD
Zawsze mnie rozwala jak ktoś określa te ich próby crowndoundingu żebraniem, przykre ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@dzieju41 jest wielu redaktorów Wikipedii. Ty też możesz być jak chcesz. Jakie znaczenie dla całego serwisu ma to co robi jakiś pojedynczy człowiek?
  • Odpowiedz
@mk321: w internecie pełno przykładów jak moderatorzy wiki usuwają informacje poparte źródłami bo nie zgadza się to z ich światopoglądem. Od lat nauczyciele mówili żby nie opierać się na wiki i widać z perspektywy czasu że mieli rację. Dodasz cis z ibcojezycznego źródła, to pach usunięte bo modek nie umie po angielsku czy francusku.
  • Odpowiedz
wiadomo, jedna z 10 najczęściej odwiedzanych stron w internecie ogólnie, hostowana przez fundację non-profit, a jeszcze chcą donacji, kto to widział, dajcie spokój xD

Zawsze mnie rozwala jak ktoś określa te ich próby crowndoundingu żebraniem, przykre ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@Piesa: sprawdź na co taki polski oddział wikipedii wydaje kasę lepiej xD
  • Odpowiedz
  • 3
@Kismeth: co to ma do rzeczy, Wikimedia Polska a Wikimedia Foundation to dwa oddzielne twory, Wikimedia Polska nie zajmuje się utrzymywaniem infrastruktury i nie do niej lecą donejty wysyłane na stronie wikipedii
  • Odpowiedz
@j3sion przecież na Wikipedii nie ma moderatorów. Są redaktorzy (którym możesz zostać i ty) - o nich ci chodzi. Są też administratorzy, którzy np. usuwają nielegalne treści, ale oni wchodzą bardzo rzadko jak jest rzeczywiście prawny powód.

@dzieju41 jest w memie o redaktorze. Ty mówisz o żebraniu - jaki to ma związek?
  • Odpowiedz
@mk321 wiem że na wykopie takie propozycje to egzotyka ale nie myślałeś żeby przeczytać chociaż trzy zdania na temat finansowania Wikipedii zamiast p-------c od rzeczy? Wikipedia zarobiła 185 mln euro w 2025 roku a na hosting wydała trzy. Na konferencję i podróże na przykład 6. Ma przy tym ponad 250 mln euro oszczędności.
  • Odpowiedz
@mk321: "Są też administratorzy, którzy np. usuwają nielegalne treści"
Chyba raczej usuwają treści z którymi się nie zgadzają, albo usuwają treści które są inne niż ich poglądy
  • Odpowiedz
@mk321: i temu wikipedia nie jest dobrym źródłem do podawania w przypisach, bo każdy może pisać artykuły, nie musi być ekspertem. Artykuły są podatne na wandalizmy, manipulacje, stronnicze źródła będące ich podstawą itp.
  • Odpowiedz