Wpis z mikrobloga

@Nicolau: Trąbiłem o spadku na rynku Katowickim od tamtego roku, ale byli mądrzejsi. Będą kolejne, a w szczególności w centrum. W Q4 tego roku oraz Q1 przyszłego, zostanie oddanych do użytkowania najwięcej mieszkań i będą kolejne korekty.
Co do Sosnowca, to tabela jest przekłamana bo mieszkań 60m2+ jest bardzo mało, a ceny ofertowe zdecydowanie różnią się od transakcyjnych. W stosunku rok do roku nie ma praktycznie żadnej różnicy.
  • Odpowiedz
  • 0
@Nicolau

Katowice stają się naprawdę fajną opcją na mieszkanie. Jeszcze sensowny rynek pracy, już teraz najlepsze ratio średnia do m2...
  • Odpowiedz
. W stosunku rok do roku nie ma praktycznie żadnej różnicy.

@Cudi3: to i tak lepiej niż katowice xD

ale tak ogólnie patrząc to bez szału te spadki, część rośnie część spada zwłascza kraków robi mi :(
  • Odpowiedz
@HexenHeretic: Ja się zajmuje tylko Katowicami i okolicą, rynek jest taki że trzeba na każde miasto patrzeć inaczej. W Katowicach spadki były i są oczywiste, z racji ilości inwestycji budowanych w tym samym momencie na niespotykaną dotąd skalę.

ale tak ogólnie patrząc to bez szału te spadki

Weź pod uwagę że stopy spadają, ludzie są niecierpliwi i wiecznie z kredytem/dopłatami/korektami czekać nie będą. U nas ten rynek będzie względnie spokojny
  • Odpowiedz
@Nicolau: Ok, ale mimo wszystko sporo osób złożyło przez ostatnie 2 miesiące wnioski kredytowe i nastąpiło ożywienie. Na rynku występują typowa stagnacja, ale nie ma wyraźnych przesłanek do korekty. Tak jak wspomniałem na ten moment każde miasto trzeba rozpatrywać indywidualnie.
  • Odpowiedz
  • 1
@Cudi3: to raczej to co pisałeś, ludzie czekajacy zostali zflushowani przez wojne w Iranie.

Jak wynika z danych Biura Informacji Kredytowej (BIK), liczba wniosków o kredyt mieszkaniowy spadła w kwietniu do ok. 42,3 tys., wobec rekordowych 63,3 tys. w marcu — to aż o jedną trzecią mniej w ciągu miesiąca. Eksperci podkreślają, że marcowy wzrost był efektem fali refinansowań, a nie realnego wzrostu popytu na nowe mieszkania.
  • Odpowiedz
@Cudi3: dokładnie, kiedyś napisałem że w Kato ilość kwartałów potrzebna do wyprzedaży całej oferty przy obecnej ilości transakcji to 19 kwartałów, zdrowy wskaźnik to 7 kwartałów
  • Odpowiedz