Wpis z mikrobloga

✨️ Frustracja na rynku pracy - Dlaczego etatowcy marnują swój potencjał?
Jestem sfrustrowany sytuacją na rynku pracy i tak myślę że u nas zawsze był rynek pracodawcy i trochę na wzór amerykański domyśną opcją to posiadanie biznesu a cała reszta (etat) to zwykłe szczury to napędzania tego biznesu. To u nas jest tak samo, tylko przez to że była bieda to sporo z etatowców ma się za wyższą klase średnią. Ja nie znam absolutnie nikogo kto by się dorobił na etacie a jednostki które faktycznie są wybitne to marnują się w firmach. Z drugiej strony znam chamów, prostaków, bez wykształcenia a prowadzą jakieś warsztaty samochodowe, wulkanizacje, myjnie, firma budowlana czy knajpa i zarabiają kokosy. W USA to doskonale widać bo jak ktoś jest w czymś dobry to albo startuje z biznesem albo jest chwilowo na etacie (drenaż mózgów przez korpo) ale potem sam ogarnia biznes. U nas jak ktoś jest dobry to zreguły robi dla zagranicznej firmy na etacie.

#praca #przemyslenia#antykapitalizm #przegryw #gospodarka #polska

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: bo tutaj żeby otworzyć głupią cukiernie to na start musisz w----ć kilkaset/kilkadziesiąt tysięcy i spełnić miliard norm. Aby mieć niezarejestrowaną działaność i piec drożdżówki dla osiedla to musisz mieć 3 zlewy w domu i kilka lodówek i inne duperele. Też nie każdy nadaje się na biznes. Łatwiej startować z biznesem jak masz już jakiś kapitał i jak splajtuesz to idziesz dalej. Tutaj większość młodych ludzi robi tak:

1) idzie na
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
zasłużony-detektyw-83: Pewnie rodzice im pomogli, nauczyli fachu, firmy odziedziczone po rodzicach. Też znam kolesia co ledwo przechodził z klasy do klasy, same pały, taki tuman typowy, z polskiego i matmy same jedynki, ani humanista, ani umysł ścisły, takie zero ... ale rodzice mieli firmę budowlaną i on też w dorosłości prowadzi firmę i jeszcze ma sklep razem z żoną. Co zabawne rodzice żony też mieli sklep. Tak więc wszystko się dziedziczy
  • Odpowiedz