Wpis z mikrobloga

@ParadygmatYT: Co jak co, ale z wykresu wynika, że większość czasu cymcyk pobija indeksy.

Dodatkowo realnie z tak krótkiego okresu czasowego nie da się nic powiedzieć. Od cholery ludzi miało lepsze wyniki niż buffet, ale buffet jest uznawany za najlepszego dzięki temu, że całe życie utrzymywał poziom.

Tutaj na wykresie nie ma nawet bessy, która dobrze by pokazała realną wartość obu portfeli. żeby porównywać takie rzeczy trzeba wziąć imo właśnie
  • Odpowiedz
Co jak co, ale z wykresu wynika, że większość czasu cymcyk pobija indeksy.

@jungerpl: dobra, a więcj tak:
na giełdzie nie tylko zyski są ważne. Równie ważne (tak naprawdę ważniejsze ale bez offtopu) jest ryzyko jakie ponosi portfel. Cymyk bije indeks o 1% a ryzyko jakie jest? Kuźwa większe zapewne tak dwu/trzy krotnie. Cymcyk jest gorszy niż amator, ale amator tego nie zobaczy bo nie wie jak policzyć swoje ryzyko
  • Odpowiedz
cymcyk pobija indeksy

@jungerpl: podobno tylko w portfelach publicznych. Ktoś gdzieś na FB wrzucił, że jego prywatne portfele nawet nie pobijają sp500.

Ciągle czekam na info od @Zawod_Inwestor jak jego portfel ma się do etf QTOP/HX60, czyli jak jego strategia ma się do ETF na topkę z nasdaqa bez jakiejkolwiek analizy.
  • Odpowiedz
@nabla-delta: jeden wart drugiego. Porównywanie wyników z ostatnich kilku lat to jak mierzenie sobie fiutow. Oni wszyscy są załadowani w najpopularniejsze papiery, akurat jeden miał większego farta i kupił więcej dipów . Nie na tym polega inwestowanie.

Przekonacie się przy pierwszej bessie.
  • Odpowiedz
@kuite22: gościu klei ryzykowne portfele zeby sie chwalic stopa zwrotu w trakcie hossy. malo kto z duzym kapitalem tak inwestuje. ma darmowe pieniadze z abo tak jak ZI z YT/wspolprac- takich gosci nie ma sensu sluchac bo maja zupelne inne podejscie do ryzyka
  • Odpowiedz
@hrabia_ponimirski:

jeden wart drugiego. Porównywanie wyników z ostatnich kilku lat to jak mierzenie sobie fiutow. Oni wszyscy są załadowani w najpopularniejsze papiery, akurat jeden miał większego farta i kupił więcej dipów . Nie na tym polega inwestowanie.

Przekonacie się przy pierwszej bessie.

dokładnie- ZL wszedł po prostu w dobrym momencie- zwykły fart, Cymcyk to też dziecko hossy kupujace gorace stocki. Ludzie z duzym kapitałem tak nie prowadza swoich portfeli
  • Odpowiedz
@pepedros: Aha, to publiczne portfele ma zaprojektowane lepiej niż prywatne i to jest potwierdzone przez screeny na fb?

@kuite22 Tak jak napisałem. 1 rok to nie jest okres do oceny skuteczności inwestora. Dodatkowo, który z jego portfeli został wzięty do porównania? bo tych też jest kilka.

Wiem, że tu się nienawidzi cymcyka, ale w sumie to ma coś tam do powiedzenia ciekawego, a jego ego jest do zignorowania po
  • Odpowiedz
@pepedros: Tak, to GEM raczej przegra i ze zwykłym indeksem nasdaq, ale mam nadzieję, że wartością tej strategii będzie wyższa od S&P500 stopa zwrotu przy mniejszych maksymalnych obsunięciach, bo to jest w ogóle największa wartość GEM. Zobaczymy, na pewno wartością będzie to, ze można to śledzić w praktyce na żywo, bo backtesty zupełnie nie oddają realnych emocji podczas prowadzenia takich portfeli.
Zawod_Inwestor - @pepedros: Tak, to GEM raczej przegra i ze zwykłym indeksem nasdaq, ...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
@rps861: To jest akurat prawda. Trzeba uważać z kopiowaniem ludzi z internetu, bo jednak każdy kolejny człowiek ma inny poziom przywiązania do swojego kapitału i będzie inaczej emocjonalnie reagował na spadki. Straszne jest to przekonywanie, że dosłownie każdy powinien inwestować w spółki technologiczne, a wszystko inne to głupota i marnotrawstwo kapitału. To jest zupełne oderwanie od rzeczywistości przeciętnego człowieka.
  • Odpowiedz
@Zawod_Inwestor: Dzięki za porównanie, tak byłem tylko ciekaw. Nie mniej jednak, to czego się przy tym nauczysz myślę, że jest warte dużo więcej, a wyniki w okolicach szerokiego nasdaqa to i tak już wyczyn :) Oby było tylko lepiej
  • Odpowiedz