Wpis z mikrobloga

✨️ Jak długo czekać na ślub i dzieci?
Mam pytanie zarówno dla niebieskich i różowych pasków odnośnie "budowania" związku z partnerem/partnerką.
Jak długo trwał wasz związek zanim zdecydowaliście się na potomstwo/ślub/ślub z powodu potomstwa?
Opcjonalnie, dla osób bez ślubu, ile czasu wam zajęło uświadomienie sobie, że to jest właśnie ta osoba, z którą chcecie spędzić resztę życia?
Osobiście uważam, że najpierw wypadałoby mieszkać ze sobą parę lat żeby na prawdę dobrze poznać drugą osobę ale znam przypadki gdzie ludzie brali ślub po roku znajomości (bez dzieci) i wydaje mi się to bardzo nierozsądne.

#pytanie #zwiazki

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: u mnie po 4 latach związku (w tym ponad 3 lata mieszkania razem) były zaręczyny, a z powodów zdrowotnych ślub był 2 lata później choć plany były na niecały rok po zaręczynach. U nas nie było rozmów o dzieciach bo ich nie chcieliśmy więc się z niczym nie spieszyliśmy. Kredyt na wspólne mieszkanie wzięliśmy przed zaręczynami jeśli to ma jakieś znaczenie.

Ogólnie uważam że para musi mieć staż związku
  • Odpowiedz
Osobiście uważam, że najpierw wypadałoby mieszkać ze sobą parę lat żeby na prawdę dobrze poznać drugą osobę

30% zgodności w zupełności wystarczy do zbudowania trwałej relacji. To co obserwujemy teraz, to łapanie przypadkowych ludzi, próba klejenia tego, pomimo tego, iż od początku nie ma żadnych fundamentów, na których można by budować, jakoś to będzie, nieważne z kim byle z kimś być, a jak się zaczną pierwsze poważne pęknięcia, to szukamy dalej, bo
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: poznałam się z moim niebieskim z apki pod koniec 2020 roku, spotkaliśmy się 3 razy a potem on wyjechał za granicę. Gdzieś na trzeciej randce po raz pierwszy pomyślałam, że to ma szansę być coś poważnego. Przez kolejny rok odwiedziłam go ze dwa razy, on mnie też. Rok po jego wyjeździe, kiedy obroniłam magisterkę przyjechałam do niego na stałe. Dwa lata później wzięliśmy ślub. Mniej więcej w drugą rocznicę
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
wyważony-myśliciel-71: Poznać druga osobe mozna względnie szybko. Rok to naprawdę dużo jeżeli spędzacie intensywnie czas wystawiając na próby.

Ewentualnie jak macie apatyczne życie bez wyzwań i możliwości sprawdzenia w praktyce jakie działania podejmuje druga osoba wzgledem deklaracji

Albo jak jesteś z kimś skrytym
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Kitku_Karola
Ile miałaś lat jak się poznaliście?
Czy rozmowa o braku dzieci wynikła losowo czy omawialiście temat na poważnie znając się już jakiś czas?
Jeśli możesz powiedzieć, to jak duże mieszkanie zakupiliście?
Pytam bo nie wiem "z czym do
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: pokuszę się o komentarz bo jakoś często widzę rozkminy o długości związku przed ślubem i czy mieszkać razem czy nie.

Dzisiaj powiedziałbym, że długość czasu przed sformalizowaniem nie jest dobrym wyznacznikiem ani gwarantem dobrego związku. Oczywiście lepiej jest pomieszkać chwilę razem, aby się sprawdzić na takim dość powierzchownym poziomie. Ale nie przywiązywałbym do tego większej wagi. Dlatego, że ten początkowy czas bez zobowiązań, kiedy 2 osoby są dla siebie,
  • Odpowiedz
  • 0
@Kitku_Karola: wpadłam przypadkowo na Twój wpis. Ogólnie wydajesz się mi bardzo inteligentną i racjonalną osobą, dlatego mnie ciekawi kwestia dzieci. Czy coś Ci się zmienia? Czy coś się zmienia Twojemu partnerowi? Czy dajecie sobie okienko "mooooże"?
Ja w sumie byłam prawie w identyko sytuacji (choć partner miał wtedy 34 lata), ale przez to, że koleżanki zaszły w ciążę to zaczęły się u mnie rozkminy czy na pewno przyklejać sobie łatkę
  • Odpowiedz
@Kojaan: ja nigdy nie chciałam mieć dzieci, ale jak miałam 18 czy 21 lat to z zewnatrz miałam trochę wpojone że mi się to zmieni, albo że przyjdzie moment gdy tego będę pragnąć (te słynne dorośniesz to będziesz chcieć). Obecnie mam prawie 36 lat i ten moment nigdy nie przyszedł, a ja koło 25 roku życia po prostu zrozumiałam że nie chce dzieci i tyle, tak mam. Obecnie jestem w
  • Odpowiedz