Wpis z mikrobloga

✨️ Czy Polska to naprawdę tygrys Europy?
Skąd taki hajp na Polske ostatnio? Że super kraj do życia itp, tygrys Europy, nie opłaca się #emigracja. Co innego jest Polska teraz vs 20 lat temu, a co innego czy to jest taki super kraj do życia TERAZ. Może dobry dla przedsiębiorców cwaniaczków, polityków czy lekarzy ale nie dla zwykłego człowieka. PKB napędzane nadgodzinami, oparte na taniej sile roboczej i kredytami konsumpcyjnymi. Przecież nie ma tygodnia żeby nie było jakiś afer a tak się śmiejemy z krajów wschodnich że tam korupcja i kolesiostwo. U nas ze wszystkim jest problem: rynek pracy, polityka, rynek matrymonialny, rynek mieszkaniowy, służba zdrowia, edukacja. W wielu rankingach jesteśmy na ostatnich miejscach w Europie. Fakt, żyje się lepiej niż 20 lat temu ale obecnie mamy nowe problemy i co z tego że na ulicach jest czysto i bezpiecznie. Przeciętny Polak pracuje poniżej średniej krajowej, wszystko musi brać na kredyt, w domu żona suszy głowę ale lepsze to niż alimenty (1/3 szansy na rozwód), jedzenie na mieście to luksus, benzyna droga a to wszystko napędzane alko przy kiepskiej pogodzie i smogu. Fajnie się mówi o Polsce z perspektywy turysty który przyjeżdża z EUR i korzysta tylko z pozytywów. Po dłuższym mieszkaniu czar pryska i zdajesz sobie sprawę że to postsowiecki kraj zepsuty przez dziki kapitalizm doinwestowany przez kasę z UE.

#gospodarka #ekonomia #polska #biznes #przegryw #antykapitalizm

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Czy Polska to naprawdę tygrys Europy? Ⓘ
Skąd taki hajp na Polske os...

źródło: ar2cp8

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: przecież to wiadomo od dawna, że w tym kraju panuje kult PKB. Możesz takim ludziom mówić o naszym rozwarstwieniu społecznym, że państwo polskie nawet tego badać nie chce – możesz też wspomnieć coś o innych agregatach jak HDI, ale to nic nie zmienia. Polska realnie jest bardzo dobrym krajem do życia dla decyla najbogatszych. Większość ludzi ma przeżarty mózg kultem z********u lub neoliberalną propagandą na temat wolnego ryneczku czy
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: tak jest, jak pracowałem kilka lat temu za granicą w różnych krajach co, to tyle osób mi mówiło że chciałoby mieszkać w Polsce, a ja sobie myślę to czemu się nie przeprowadzisz?
Pracę w korpo mieli, ogarnęli by nawet pracę za najniższą zdalną w Holandii i w Polsce to by żyli ekonomicznie dobrze.
To tak samo jak ludzie mówią, ludzie w Afryce są tacy szczęśliwi a nie mają pieniędzy
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jeszcze jakby jakiś Niemiec, Holender lub Anglik się tutaj przeprowadził i pracował w Polsce to by zobaczył jak się tutaj świetnie żyje.
Wpieprz można dostać za nic jak jesteś emigrantem, nie można jeść na mieście bez liczenia pieniędzy, chcesz kupić sobie fajne ubrania to musisz liczyć, ja jak pracowałem na przykład w UK albo Holandii to mogłem 2-3 razy w tygodniu na mieście jeść, raz na miesiąc pójść do
  • Odpowiedz