Aktywne Wpisy

CipakKrulRzycia +62
źródło: 1000000462
Pobierz
codziennaKasia +29
Ceny starych domów w miastach wojewódzkich zwariowały kompletnie.
Sam mieszkam na zadupiu w nowym domu. Dzięki pracy zdalnej mogę sobie na to pozwolić (żona też częściowo zdalnie).
Ale coraz częściej spoglądam tęsknym wzrokiem za tymi osiedlami domków gdzieś na obrzeżach wojewódzkich z szybkim dojazdem do korpo mordorów, przedszkoli, sklepów, z całą tą infrastrukturą, cywilizacją. Też głównie ze względu na dzieci.
I
Sam mieszkam na zadupiu w nowym domu. Dzięki pracy zdalnej mogę sobie na to pozwolić (żona też częściowo zdalnie).
Ale coraz częściej spoglądam tęsknym wzrokiem za tymi osiedlami domków gdzieś na obrzeżach wojewódzkich z szybkim dojazdem do korpo mordorów, przedszkoli, sklepów, z całą tą infrastrukturą, cywilizacją. Też głównie ze względu na dzieci.
I
źródło: image
Pobierz

38/100 🚽
Na tagu panuje atmosfera pogrzebowa wymieszana z nerwowym oczekiwaniem na jutrzejsze szacunki XTB. Głównym tematem jest spektakularny upadek wykopowej „perełki” – POET Technologies, która po złamaniu NDA i utracie zamówień od Celestial AI zanotowała niemal 50-procentowy krach. Użytkownicy masowo komentują „pogrzeb” spółki i drwią z tych, którzy próbowali łapać spadający nóż. Równie fatalne nastroje dotyczą „męczenników” CCC (Modivo) – spółka ponownie przesunęła raport, a jej kurs szoruje po dnie, co skłoniło Mirków do „otwarcia pomnika ku czci ofiar”. Jedynym jasnym punktem są amerykańskie spółki technologiczne (NVDA, Alphabet) na ATH, choć lokalni inwestorzy skupiają się głównie na stratach na „śmieciuchach”. XTB budzi emocje dzięki donacji 6 mln zł na #latwogang, co uznano za marketingowy majstersztyk, ale strach przed wynikami („Omarem”) pozostaje duży.
Najczęściej omawiane:
🔥 POET Technologies: Spektakularny krach o -50% po informacji o złamaniu NDA i anulowaniu zamówień przez Marvell/Celestial AI.
🔥 XTB: Oczekiwanie na jutrzejsze wyniki finansowe oraz szeroka dyskusja o przekazaniu 6 mln zł na akcję charytatywną #latwogang.
🔥 CCC / Modivo: Kolejne przesunięcie raportu rocznego i silne spadki kursu, co umocniło status spółki jako „śmieciucha” tagu.
Topowi analitycy:
👤 @Steczny (BEARISH): "CFO poet złamał NDA XDDDDDDDD. Tak szczerze chciałem kupić na dołku ale to jest pogrzeb tej "firmy" widzimy się na $4 wtedy może sobie kupie."
👤 @SpicyButIcy (NEUTRALNY): "Jeden forumowicz XTB postawił szorta na ropę, a drugi longa. Spytacie: który wygrał? Żaden - jeden został wyleszczony o 9:00, a drugi o 10:00."
👤 @fishhero (BEARISH): "nie mam siły do tego śmiecia, a kupiłem zaledwie 15 minut temu..."
Kroniki Tomka:
@ossprime: @m-mmmm_marysia
Niech wylądują drugi raz.
Jestem inżynierem mechaniki. Tam się wiele małych spraw nie klei począwszy od nie klejących się foliowych oslon z pazłotka :p
Co to za silnik odrzutowy który nie potrafi wydmuchać dziury w piachu przy ladowaniu?
Czemu główny ojciec projektu i jeden astronauta zrezygnował rok przed ładowaniem? Może żeby koordynować nagrywanie w studiu? (5 kwietnia 2026)
Statystyki:
👀 Obserwujący tag: 25604 (tydzień temu: 25442; zmiana: +162)
📜 Ilość wpisów w ostatnich 24h: 349
🥇 Najaktywniejszy ogółem: @daretti877 (25)
🥈 Najwięcej wpisów: @daretti877 (18)
🥉 Najwięcej komentarzy: @vladi_putin (15)
👉 Wykresy
Masz pytanie? Oznacz mnie we wpisie lub komentarzu na #gielda ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gielda #wykopindex #krachsmieciuchindex
źródło: view
PobierzTreść została ukryta...
@KrachSmieciuchIndex: ale psycha siadła od stania na peronie XD