Aktywne Wpisy

El_Kamilos23 +38
Czy też tak ubolewacie z powodu totalnego położenia laski na segment D w motoryzacji?
Kolejne modele jak Hyundai i40, czy Ford Mondeo wcześniej zostają porzucane i zastępowane przez nudne suvy. Jaka jest Wasza opinia? #ankieta #motoryzacja #pytaniedoeksperta #nowetechnologie
Kolejne modele jak Hyundai i40, czy Ford Mondeo wcześniej zostają porzucane i zastępowane przez nudne suvy. Jaka jest Wasza opinia? #ankieta #motoryzacja #pytaniedoeksperta #nowetechnologie
źródło: 5B7E8DA5-2C73-4149-9A65-AF2CEBBAC888
PobierzCzy chcielibyście nowe Mondeo, i40 itp.? Np. pięknym dużym nadwoziu kombi?
- Jeszcze jak! 79.9% (350)
- Komu to potrzebne? 20.1% (88)
Bimbas +47
#raportzpanstwasrodka Dżunku kochanie, to nic że na torcie jest 5 świeczek, bo tatuś akurat tyle miał z zeszłego roku lub po urodzinach Brendy -ważne że ty wiesz, że skończyłaś dzisiaj 7 lat. Świeczki są nieważne, nie patrz na to, bo o tak nie umiesz liczyć jeszcze
źródło: 1000065813
Pobierz

Sam mieszkam na zadupiu w nowym domu. Dzięki pracy zdalnej mogę sobie na to pozwolić (żona też częściowo zdalnie).
Ale coraz częściej spoglądam tęsknym wzrokiem za tymi osiedlami domków gdzieś na obrzeżach wojewódzkich z szybkim dojazdem do korpo mordorów, przedszkoli, sklepów, z całą tą infrastrukturą, cywilizacją. Też głównie ze względu na dzieci.
I tak sobie obserwuję poszczególne oferty, które w miarę mi się podobają (są akceptowalne, z pewnymi kompromisami).
Latka mijają i stoją te 20-30 letnie klocki po 2-3 miliony, z tymi samymi cenami, albo jakimiś korektami po 3-4 lata.
Czy ci ludzie serio sprzedają domy po 4 lata z tą samą ceną i liczą na cud, że w końcu ktoś kupi? I nie wpadną na to żeby nie wiem, opuścić trochę cenę żeby znaleźć kupca?
Ruchy rynkowe pokazują jednoznacznie, że ludzie wolą wybudować dom, nawet z kompozytów za mniej, ale nowy, nawet w gorszej lokalizacji, niż kupować za miliony stare domy do remontu, z piecami gazowami, albo na pellet nie daj boże, z grzejnikami na ścianach i innymi archaicznymi rozwiązaniami, na mikrodziałeczkach w stylu 500m2.
Te domy za tyle są kompletnie niesprzedawalne. Toż to szkoda miejsca na otodom zajmować.
Tak sobie chciałem ponarzekać tylko, jak ktoś ma ochotę zabrać głos w tej kwestii to zapraszam :)
#dom #nieruchomosci #wykop30plus #zalesie
źródło: image
Pobierzte domy np wzdłuż Puławskiej na południe od Ursynowa - za PRL to budowali pod miastem bo tanio a teraz to wille warte kilka milionów. Też bym tego tanio nie sprzedał (gdybym miał ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@heniek_8: chyba tak to działa w takich / podobnych przypadkach, bo inaczej sobie nie wyobrażam. Weź prowadź proces sprzedażowy 4 lata. Odbieraj telefony, wpuszczaj oglądaczy, dupozawracaczy itd.
Upierdliwe generalnie.
@codziennaKasia: w polsce możesz sprzedawać dom latami i nic cię to nie kosztuje jedyna wada że dom trzeba utrzymać w tym czasie żeby ci zimą nie pomarzło w środku. Ludzie wychodzą z założenia że albo sprzedadzą w dobrej cenie albo zostawią to wnukom/dzieciom czy rodzinie i być może oni tam będą mieszkać. Mówiąc że możesz sobie
@zeszyt-w-kratke: no nie.
Jeszcze zależy co to znaczy "dobra
@niemorzliwe: no właśnie niestety to co już wyżej zostało napisane, działek w dobrej lokalizacji w mieście masz zamkniętą i zabudowaną pulę. Więc albo kupujesz stary dom i remontujesz, albo burzysz i budujesz od nowa (zabawa dla milionerów już).
ale tutaj to w ogóle taka świętokrzyska umieralnia gdzie ludzie wolą sprzedawać niż sprzedać, nawet rynek jest opustoszały i jest tam więcej lokali na wynajem niż działających punktów, a za wynajem usługowych
Daj im marzyć
To jest oczywistość, co więcej - ludzie wola wybudować nowy dom niż kupować dom z rynku wtórnego, nawet jeśli ten
To jest to o czym pisałem w swoim poście wyżej - te "kilka milionow" to one są warte w teorii tylko. W praktyce malzenstwo/rodzina (a to najczęstszy konsument domów) jak już będzie miała kilka milionów to wydania to
@Zielonka021124: Zauważyłem, że to jest często powielany mit i bzdura powielany na wykopie.
Doczytaj o technologiach budowlanych w jakich stawia się domy dzisiaj - ostatnie 15-20 lat i jakie były wcześniej.
Nie wiem skąd to się bierze, że właściwie we wszystkich dziedzinach jesteśmy coraz lepsi, lepsze materiały, bardziej ekonomiczne, trwalsze, ekologiczne, a z jakiegoś powodu pewna grupa ludzi (nie znająca
@In_thrust_we_trust: w praktyce małżeństwo / rodzina nie ma do wydania kilka milionów na dom prawie nigdy. To jest raczej promil społeczeństwa.
Dlatego te domy się nie
Zobacz jak zmieniła przepustowość Warszawy i czas dojazdu spod miasta do centrum na przestrzeni np ostatnich 30 czy 20 lat. Nikomu nie przeszkadza już kupowanie domu w jakiejś Lesznowoli itp bo w dobie obwodnic i drog szybkiego ruchu, dojazd do centrum autem to śmieszne 25 minut. Dodatkowo Polaków stać na coraz lepsze i wygodniejsze