Aktywne Wpisy

annlupin +35
dzisiaj misiek przed czwartą nad ranem nom
źródło: annlupin20776543
Pobierz
RobieZdrowaZupke +46
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: annlupin20776543
Pobierz
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Tytuł:
Samotnia. Tom 1Autor:
Charles DickensGatunek:
klasykaOcena:
10/10ISBN:
9788382020038Tłumacz:
Tadeusz Jan DehnelWydawnictwo:
Zysk i S-kaLiczba stron:
655Forma książki:
książkaPierwszy tom to półmetek powieści. Trudnej i zdawać by się mogło nieprzystępnej. Trudnej bo dotyka problemów biedoty i niesprawiedliwości prawnej społeczności wiktoriańskiego Londynu, a nieprzystępnej gdyż początki, a już na pewno 2 pierwsze rozdziały to budowanie klimatu chaosu, stagnacji i beznadziei.
Dickens na pozór niepotrzebnie rozwleka swoje opowiadanie, by pod koniec pierwszego tomu dać do zrozumienia, że każda postać, każdy szczegół, nawet ten niby nieistotny, odbije się echem w przyszłości, nadając sens biegowi historii i akcji, która dopiero na półmetku nabiera żywego tempa.
Świat jest dobrze oddany słowami. Wszelkie opisy dzielnic, zaułków, wiejskich rezydencji są wedlug mnie świetnie opisane.
Bohaterowie także zapadają w pamięć. Są tu byli żołnierze, lichwarski stary dziad, który wyżej ponad wszystko ceni pieniądz, i o którego autor zadbał byśmy nie polubli. Sa ludzie z marginesu, ludzie ciężkiej pracy, ludzie nad wyraz próźni i wynośli. Samotnia to powieść realistyczna i społeczno-obyczajowa, napisana tak jak należy, i za to daję 10.
Podwójna narracja także robi pozytywne wrażenie. Zmiana punktu widzenia pomiędzy narratorem, a ciepłą i empatyczną Esther naprawdę w tym dziele może i powinno się podobać. Ten kontrast pomiędzy nimi ożywia powieść i pomaga spojrzeć na cały świat z ludzkich oczu.
Już teraz czuję, że trudno będzie mi się rozstać z książką bo genialny Dickens świetnie wkomponowuje nas w miejsce, czas i realia historii. Po pierwszym tomie jestem zżyty z bohaterami i wiem, że końcowka przyniesie ogromną pustkę, jaką odczuwa się po zakończeniu dobrego serialu czy innej, równie genialnej książki.
Na koniec spoiler z kilkoma moimi przeczuciami, co do dalszej akcji:
#bookmeter #czytajzwykopem #ksiazki #klasykabookmeter
źródło: 657343-352x500
Pobierz@Bonnie_Springs: to mie tak w------o w oliwierze twiscie. Ten plot twist (hehe) z d--y na samym końcu kompletnie niepotrzebnie.