@klocek_lego: Już Ci mówię, to się nazywa HIPOKRYZJA, ewentualnie głupota.
@JaroslaPolskeZbaw: A ten spektakl: jak ich obraża? Nie podoba się? Niech nie oglądają. Nikt nie zmusza ich by na niego poszli. Ale nie, stare dewoty muszą zaprotestować, pomachać Jezuskiem na transparentach i polską flagą, choć w 90 procentach nie mają pojęcia o co chodzi, tylko "HELENA POWIEDZIAŁA, ŻE BOGA OBRAŻAJO TO HURR DURR PROTESTUJEM OBALAMY POLSKA POLSKA AMEN
to konstytucji też nie chcesz przestrzegać? Przecież ona też jest tobie narzucona z góry
@KREM_Z_BROKUL: poważnie to piszesz? nie widzisz różnicy między grupą, którą "COŚ" obraża (oni sami do końca nie wiedzą co, bo wątpię, żeby poczytali i próbowali ten spektakl zrozumieć, albo chociaż obejrzeli to, co tak ich oburza) a ustawą zasadniczą w państwie prawa?
@JaroslaPolskeZbaw: Po pierwsze: żyjemy w państwie świeckim. Przypominam (to gwarantuje Konstytucja). I ateiści mają PEŁNE PRAWO wystawiać spektakl traktujący o MITACH. To że ktoś w nie wierzy, to inna sprawa. Nie musi sztuki oglądać.
obraża ich uczucia religijne
A co to są te "uczucia religijne"? Zdefiniuj mi to. I dlaczego np. uczucia religijne mają być ważniejsze od uczuć świeckich? Bo mnie np. obraża epatowanie brutalnymi scenami z
@JaroslaPolskeZbaw: ..poza tym ja nie bronię katolikom modlić się ani nawet mnie obrażać, mają do tego prawo. Ja oczekuję tego samego prawa. Zabranianie czegoś komuś to już naruszenie wolności.
poza tym ja nie bronię katolikom modlić się ani nawet mnie obrażać
@klocek_lego: co de facto się dzieje, wystarczy włączyć Radio Maryja albo TV Trwam. Można też pójść w niedzielę na mszę i posłuchać o ludziach bez duszy i sumienia, skazanych na potępienie, ludziach bez moralności, tylko dlatego, że nie wierzą w Stwórcę.
msza święta cie w jakikolwiek sposób obraża?
@klocek_lego: no to jak generalizujesz to znaczy, że twoje wnioski są pozbawione sensu
@klocek_lego: to konstytucji też nie chcesz przestrzegać? Przecież ona też jest tobie narzucona z góry
@JaroslaPolskeZbaw: A ten spektakl: jak ich obraża? Nie podoba się? Niech nie oglądają. Nikt nie zmusza ich by na niego poszli. Ale nie, stare dewoty muszą zaprotestować, pomachać Jezuskiem na transparentach i polską flagą, choć w 90 procentach nie mają pojęcia o co chodzi, tylko "HELENA POWIEDZIAŁA, ŻE BOGA OBRAŻAJO TO HURR DURR PROTESTUJEM OBALAMY POLSKA POLSKA AMEN
@KREM_Z_BROKUL: konstytucja nie ogranicza wolnosci, tłumy blokujace spektakl - tak.
Msza św nie obraża niewierzących, także blokowanie wejsc do kościoła nie ma żadnego uzasadnienia.
@KREM_Z_BROKUL: poważnie to piszesz? nie widzisz różnicy między grupą, którą "COŚ" obraża (oni sami do końca nie wiedzą co, bo wątpię, żeby poczytali i próbowali ten spektakl zrozumieć, albo chociaż obejrzeli to, co tak ich oburza) a ustawą zasadniczą w państwie prawa?
@JaroslaPolskeZbaw: Ale mnie utrudnia życie, np. procesja w Boże Ciało i zamknięte sklepy w jakieś Zielone Świątki. ZAKAZAĆ. ALE JUŻ.
obraża ich uczucia
W jaki sposób? btw gdyby rzeczywiście dochodziło do obrażania niewierzących to dlaczego nigdy ateisći nie protestowali?
A co to są te "uczucia religijne"? Zdefiniuj mi to. I dlaczego np. uczucia religijne mają być ważniejsze od uczuć świeckich? Bo mnie np. obraża epatowanie brutalnymi scenami z
@JaroslaPolskeZbaw: pewnie dlatego, że szanują to iż ktoś może mieć inne przekonania. i nie wpieprzają się w czyjeś życie/światopogląd.
To takie trudne?
@klocek_lego: co de facto się dzieje, wystarczy włączyć Radio Maryja albo TV Trwam. Można też pójść w niedzielę na mszę i posłuchać o ludziach bez duszy i sumienia, skazanych na potępienie, ludziach bez moralności, tylko dlatego, że nie wierzą w Stwórcę.
To co, pozywamy o obrazę uczuć laickich?
dopóki celem takiego spektaklu nie jest obraza uczuć religijnych to nie widze nic zdrożnego w tym by ateisci sobie wystawiali co
nie protestują, bo nikt ich w kosciele nie obraża.