Aktywne Wpisy

r5678 +712
To po uj jest to okno życia?
To według systemu lepiej jakby zabiła i zakopała aby nikt nie wiedział
#polska
To według systemu lepiej jakby zabiła i zakopała aby nikt nie wiedział
#polska
źródło: Screenshot_20260422_181333_X
Pobierz
daretti877 +15
#gielda udało sie komuś z kapitału 20 000 zl dojść na giełdzie do jakis sensownych kwot i wyjść z biedy? Jestem podłamany brakiem efektu skali i klepaniem biedy

72/100 🚀 (wczoraj: 89)
Na tagu panuje atmosfera nerwowej euforii. Z jednej strony użytkownicy świętują 'hossę pokoleniową' i kolejne rekordy (ATH) na S&P 500 i Nasdaq, z drugiej strony narasta frustracja lokalnymi problemami. Głównym tematem jest XTB (nazywany 'szczurem'), który po osiągnięciu historycznych maksimów zaliczył korektę, co wywołało falę memów o 'męczennikach'. Ogromne emocje wzbudził też debiut Syn2bio (spinoff Synektika) – określany jako 'darmowe pieniądze', ale i 'gównolit' z powodu problemów technicznych u brokerów. Geopolityka wciąż dyktuje warunki na ropie, a zapowiedzi Trumpa o rozejmie w Libanie są interpretowane jako silnie pro-wzrostowe. Mimo ostrzeżeń o skrajnym wykupieniu rynku (RSI > 80), dominuje chęć 'ładowania pod same kule' i strach przed zostaniem na peronie, choć coraz częściej pojawiają się głosy o potrzebie 'schłodzenia' nastrojów.
Najczęściej omawiane:
🔥 XTB (Szczur): Spółka bije rekordy popularności i wyceny (ATH 114 zł), jednocześnie budząc kontrowersje karą od KNF oraz problemami technicznymi przy debiucie Syn2bio.
🔥 Syn2bio (Synektik): Debiut spółki wydzielonej z Synektika stał się symbolem ogromnej zmienności i problemów z płynnością na polskim rynku.
🔥 S&P 500 / NASDAQ: Amerykańskie indeksy nieustannie testują nowe szczyty, napędzając globalny optymizm mimo napięć w Iranie.
Topowi analitycy:
👤 @breakdown1 (NEUTRALNY): "Czasem jak nie mogę zasnąć to myślę o kucach którzy kupili akcje Kancelarii Mentzen XDD.PL za 70 zł myśląc, że to będzie druga Tesla !i ze śmiechu nie mogę przez to zasnąć jeszcze dłużej xD"
👤 @Gensek (NEUTRALNY): "Największym zagrożeniem dla naszych pieniędzy na XTB jesteśmy mi sami."
👤 @Sudo_exit (BULLISH): "Samotny inwestor pozna ETFa do stabilnego związku. Wymagania minimum 5% rocznie wzrostu i dywidendy przynajmniej raz w roku. Nie ma Cie na GPW to nawet nie pisz."
Kroniki Tomka:
#gielda kiedyś napisalem odnośnie korelacji ropy rentownosci:
"albo jestem głupi ja albo oni"
Na ten moment wydaje sie, że oni.
Dlatego też wróciłem jakiś czas temu znów do ultra długich obligacji, pomimo rosnącej ropy (6 kwietnia 2026)
Statystyki:
👀 Obserwujący tag: 25329 (tydzień temu: 25131; zmiana: +198)
📜 Ilość wpisów w ostatnich 24h: 360 (wczoraj: 390; zmiana: -8%)
🥇 Najaktywniejszy ogółem: @ja_tu_tylko_na_moment (24)
🥈 Najwięcej wpisów: @davidero69, @ja_tu_tylko_na_moment (10)
🥉 Najwięcej komentarzy: @breakdown1 (16)
👉 Wykresy
Masz pytanie? Oznacz mnie we wpisie lub komentarzu na #gielda ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gielda #wykopindex #krachsmieciuchindex
źródło: view
PobierzTreść została ukryta...