Wpis z mikrobloga

✨️ Jak radzić sobie z trądzikiem, gdy dermatolog nie pomaga?
Mam trądzik podobny do tego ze zdjęcia i chciałbym zapytać, co mogę z tym zrobić.
Mam go od czasów gimnazjum i nigdy całkowicie nie zniknął. Teraz mam 25 lat, więc zmagam się z tym już wiele lat. W sensie stare zmiany znikają, ale ciągle pojawiają się nowe, przez co od gimnazjum nie miałem okresu całkowicie czystej skóry.

Byłem u dermatologa, ale mam wrażenie, że nie rozumie mojego problemu. Tłumaczę, że nie chodzi mi tylko o usuwanie obecnych zmian, ale o to, żeby powstrzymać powstawanie nowych. Mimo to dostaję kremy, które u mnie nie działają na stare wypryski (XD), a nowe wypryski i tak się pojawiają. Dbam o dietę: nie jem słodyczy, nie piję alkoholu, unikam nabiału i tłustych, a mimo to trądzik nadal wraca.

Nie chodzi mi o jednorazowe usuwanie zmian kwasami czy zabiegami, bo jeśli zaraz pojawią się kolejne, to skóra znowu będzie zniszczona. To mnie już męczy i nie wiem, od czego zacząć. Może powinienem zrobić badania hormonów? Nie wiem, jaka jest przyczyna mojego trądziku i czuję się z tym bezradny. Staje na głowie i robie wszystko. Kremy, nawilżenia, oczyszczenia duperele, nawet dieta bez nabiału, słodyczy itp XD a to g##wno nadal sie pojawia. No ile można.

#tradzik #pytanie #rozowepaski #pytanie #kiciochpyta #medycyna #lekarz

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Jak radzić sobie z trądzikiem, gdy dermatolog nie pomaga? Ⓘ
Mam trą...

źródło: av_acne_femme_menton_1x1

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: jest tylko jeden skuteczny sposób - kuracja izotekiem. Gdybyś był kobietą pewnie wypisali by antykoncepcję.
A na co dzień czego używasz poza tymi specyfikami od dermatologa? Używasz kwasów? Nawilżenie? Czym myjesz? Jak często zmieniasz poszewki? Ręczniki? Wycierasz twarz ręcznikiem papierowym?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: spróbuj 60g migdałów (całych takich) dziennie przez miesiąc-dwa jeść. Na wykopalisku ktoś wrzucał badania, że to pomaga na trądzik, wyglądało sensownie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ogólnie takie rzeczy co dermatolog daje to zazwyczaj nie działają. Warto przestać jeść czekoladę i mleczne rzeczy. Codziennie szara maść z ichtiolem na twarz, maść cynkowa itd. Po iluś tygodniach będą efekty. Ale wydaje się, że dietą się najwięcej zdziała.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): Hej

jest tylko jeden skuteczny sposób - kuracja izotekiem. Gdybyś był kobietą pewnie wypisali by antykoncepcję.

Z tego co wiem, Izotek może pomóc w obecnej sytuacji, ale nie jest rozwiązaniem na stałe. Nie mogę go stosować przez całe życie, działa tylko na aktualne zmiany skórne. Działa teraz, ale co potem?
tak jak
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
zdecydowany-wizjoner-34:

Dbam o dietę: nie jem słodyczy, nie piję alkoholu, unikam nabiału i tłustych,

Sorki, ale to jest takie gadanie na zasadzie: jestem na wiecznej diecie, nic nie jem i tyję. A w rzeczywistości wygląda to tak: nie jem czekolady, ale słodzę kawę. Nie jem nabiału, ale codziennie wlatuję 2x latte.
Bo w zasadzie to co Ty jesz, skoro praktycznie wszystkiego unikasz?
  • Odpowiedz