Wpis z mikrobloga

Pany #programowanie

Napisalem program w #python który chce sprzedawać w formie subskrypcji. Nie przewiduje, żeby dochód w najbliższym czasie przekroczył 500zl msc. Nie prowadzę własnej firmy.

1. Jak to ugryźć pod kątem sprzedaży takiej subskrypcji? Podatki i te sprawy?

2. Co z jakimś regulaminem jakimiś przepisami? Może ktoś z was już przeszedł ta drogę.
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@uzytkownik_wykop_pl: zresztą mogł to nawet napisać twój stary i nic ci do tego - nie o to pytałem - wykop.pl w formie.
@TomSz nie o to pytałem
@LM317K rozumiem, ale to trzeba cokolwiek umieć i mieć jeszcze komu to sprzedać
@mialo_wyjsc_inaczej jedynie co wymyśliłem to konieczność połączenia z netem i jakieś werfyfikacji klient-serwer. Narazie program to typowy desktopowy twór
  • Odpowiedz
@ozzi91 zdecydowanie nie mam na celu cie obrazić ale nie brzmisz jakbyś umiał te kredki a do takiego zabezpieczenia które nie jest dziecinnie proste do ominięcia trzeba dużo więcej niż się może wydawać. nawet do gier denuvo są cracki a ogromne pieniądze na te zabezpieczenia idą

jak chcesz troche porady to wal na pw z info jaki to produkt troche dokładniej, może coś da się wymyślić w tym kierunku
  • Odpowiedz
  • 1
@mialo_wyjsc_inaczej: hej, dopracuję program na tyle, żeby jedyne co zostało to implementacja zabezpieczeń i się odezwę.
Narazie to wiesz, to jest micro program, który w sumie napisałem dla siebie żeby sobie życie ułatwić w pracy, a że dostałem za to jeszcze więcej roboty zamiast pochwały, no to zawinąłem swój program i klepie ręcznie xD
  • Odpowiedz
zdecydowanie nie mam na celu cie obrazić ale nie brzmisz jakbyś umiał te kredki a do takiego zabezpieczenia które nie jest dziecinnie proste do ominięcia trzeba dużo więcej niż się może wydawać. nawet do gier denuvo są cracki a ogromne pieniądze na te zabezpieczenia idą

@mialo_wyjsc_inaczej: rotfl, 99% softu nie ma żadnego zabezpieczenia, a co dopiero ebooki, muzyka etc. a Ty wyjeżdzasz z koniecznością wprowadzania zabezpieczeń xD dosłownie nie warto
  • Odpowiedz
99% softu nie ma żadnego zabezpieczenia

@TomSz: chyba darmowego softu

dosłownie nie warto nawet o tym myśleć

jakbym o tym nie myślał to bym głodny chodził. może jak licencje sprzedajesz korporacjom to nie musisz się aż tak przejmować piractwem ale zależnie od targetu możesz zarobić okrągłe zero jeżeli nie zabezpieczysz produktu. ebooki i muzyka mają słabsze/brak DRMów bo ciężko w tego typu medium o to, nie dlatego że "nie warto
  • Odpowiedz
jak nie masz doświadczenia z wypuszczaniem softu na tego typu licencjach i z piractwem twojego softu to może nie warto się wypowiadać

@TomSz: j.w.
ja widziałem i migrowałem projekty jednosobowe które prawie zdechły przez takich niechcianych "klientów". a ty co widziałeś? ( )
  • Odpowiedz
  • 0
@lubie_placki777: forma saas by była spoko, ale niestety opiera się to na jakiejś tam bazie danych + plikach wenwetyrznych firmy i lepiej, by dane nie szły na moj serwer tylko zostawały lokalnie bo mogą zawierać poufne dane
  • Odpowiedz
@ozzi91: saas nie musi być na twoim serwerze, po prostu zamiast jednorazowej płatności masz subskrypcję. Nie masz aktywnej subskrypcji to program się blokuje i prosi o przedłużenie
  • Odpowiedz