Wpis z mikrobloga

Mam kilka pytań do programistycznych Mirków. Mianowicie: dzięki względnie wysokiemu poziomowi informatyki w #licbaza nabyłem co nieco umiejętności programistycznych. Języki? Ubóstwiany przez mojego ticzera (swoją drogą Mirka) #cpp. Liźnięty PHP (w stopniu wysoce niewielkim. Aczkolwiek podobny do cpka, dało by radę się go nauczyć). JS to tylko zobaczyłem raz (ale na osiedlu mówio, że prosty). Podstawy HTML, CSS. MySQL czeka mnie za parę miesięcy. Cała moja wiedza programistyczna bierze się praktycznie z C++.

Co przerabiałem? Z podstaw: stringi, kontenery, struktury, klasy. Z nieco ambitniejszych rzeczy: budowanie struktur (jakieś stosy, BST, kolejki, grafy). Trochę liznąłem zadań z OI. Biblio graficzne nie ruszane (wiem, wstyd).

I tu Miraski pytanie: jak to jest być programistą? Jak się do tego zabrać? Co tu się robi? Jak tu się robi? O zarobki nie pytam (może ta bańka jeszcze mnie wytrzyma #pozdrodlakumatych). I jeśli chciałbym pójść w tę stronę - jak się za to zabrać? W jakie sektory się wkręcać?

Trudno mi powiedzieć, czy informatyka byłaby moją priorytetową dziedziną. W sumie - myślałem o inżynierii naziemnej (czuję w kościach, że mniej bym się narobił). Ale jeszcze jestem #mlodypan, może mi się odmieni ( ͡° ͜ʖ ͡°)

tl;dr

#programowanie | #pytanie | #pytaniedoeksperta | #informatyka | #it
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Chciałbym zacząć przyuczać się do programowania jako zawodu. Co zrobić?

@Timyg: Zacząć pisać programy. So fuckin simple.

A poza tym zacząć się orientować gdzie mają czas na przyuczenie.
  • Odpowiedz
@Timyg: ja tu tylko odnośnie tej "bańki", bo jak dla mnie to żadna bańka. Po prostu w każdej dziedzinie życia masz jakieś komputery i te komputery trzeba zaprogramować. Czyli zawsze powinien być popyt na dobrych programistów.

Może to się zmienić w 2 sytuacjach:

1. Globalna katastrofa sprawi, że wszelka elektronika nie będzie już możliwa

2. Ktoś stworzy język programowania który będzie potrafił zinterpretować polecenia w języku naturalnym, tak że każdy
  • Odpowiedz
@asdasty @pupliszki: spoko spoko, to chyba oczywiste. Jednakże pisane przeze mnie programki nie są zbytnio przydatne. Zapomniałem dodać pytania, w jakiej tematyce programować. Są w internetach źródła jakiś logicznych, życiowych problemów do rozwiązania programami? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
studia IT to strata czasu

@ozzie: Z jednej strony racja, dlatego napisałem "xD", ale z drugiej jak chcesz być programistą HTML w korpo i zarabiać 15k to musisz mieć skończone studia, bardzo wiele ofert pracy (przynajmniej w moim mieście) zaczyna się od "Wymagane wykształcenie wyższe"
  • Odpowiedz
@Timyg: Znajdź sobie jakiś problem i go spróbuj rozwiązać. Plus to co wrzucil @Rincewind: i jeszcze facebook ma u siebie całą taką stronę programów do rekrutacji. Możesz porobić.

Wrzucaj na github to i pochwalić się bedziesz kiedyś miał czym.
  • Odpowiedz
@blisher: jak będziesz miał portfolio i doświadczenie to po 3 latach pracy własnej będziesz na wyższym poziomie niż ten z papierkiem, na to też raczej zwrócą uwagę, bo nikt im nie dopłaca za przyjmowanie pracowników z papierkiem.
  • Odpowiedz
@Rincewind: w sumie to dzięki, bardzo fajny zbiór propozycji i pomysłów, już wiem co będę robił w wakacje ;) Mój zaliczeniowy projekt okazał się skokiem na zbyt wysoką wodę więc dobrze będzie zrobić kilka mniejszych projektów przed ponownym atakiem na coś większego.
  • Odpowiedz
@blisher: to, że tak zaczynają się ogłoszenia nie znaczy, że tak naprawdę to jest wymagane. Jeżeli masz odpowiednie umiejętności, to raczej nikt nie powie "Jest Pan świetnym kandydatem i umie dokładnie to czego potrzebujemy, jednak nie ma pan ukończonych studiów, więc do widzenia".
  • Odpowiedz
Możesz zawsze dołączyć też do jakiegoś projektu Open Source. Porozglądaj się na przykład po Gihub, znajdź jakiś projekt, który Cię interesuje, przejrzyj listę "Issues", zrób fork projektu i spróbuj problem naprawić itd.
  • Odpowiedz