Wpis z mikrobloga

Mirki co mam zrobić ? Pracodawca mi chce wcisnąć dwa tygodnie urlopu pod rząd. a ja wole go sobie rozdzielić na tydzień w lipcu i tydzień we wrześniu ?

#praca #prawo @Bankierpl ?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@3mielu: bardziej mi chodzi oto czy musi dać te 14, bo myślę ze jak nie musi to się z nim dogadam, tylko mój pracodawca bardzo przestrzega kodeksu ;/
  • Odpowiedz
@MacDeez: Urlop powinien być udzielony zgodnie z tym, jak wskazuje w tym przypadku pracodawca (czyli jeden okres 14 dni nieprzerwanego urlopu, może być mniej dni wykorzystanych jeśli np. w tym okresie są inne dni wolne od pracy, np. święta). Na podstawie art. 162 kodeksu pracy na wniosek pracownika urlop może być podzielony na części. W takim jednak przypadku co najmniej jedna część wypoczynku powinna trwać nie mniej niż 14 kolejnych
  • Odpowiedz
@Bankierpl: Dziękuje za odpowiedź. Co za prawo. Mam 20 dni urlopu, powiedzmy ze 10 muszę ciągiem wybrać, a że prace która mi się podoba muszę wykonywać w weekendy a i studiuje zaocznie to czasami muszę brać wtedy urlop i mi się sypie cały plan wypoczynku, to potem nie mam kilku dodatkowych dni. Zapewne zrobili to po to by nie wykorzystywać pracowników ale niektórym to jednak przeszkadza ; /
  • Odpowiedz