Aktywne Wpisy

wscieklykabanos +352
#polskiedrogi Ło s-------n. Patrzcie na tego zjeвa.
https://streamable.com/re8fyr
https://x.com/Stop_Cham/status/2048682813999001629
https://streamable.com/re8fyr
https://x.com/Stop_Cham/status/2048682813999001629

Zawod_Inwestor +245
#gielda Założyłem w końcu konto z szacunku do tagu. Fajnie rozruszaliście polski internet memami inwestycyjnymi. Dobrą robotę robicie chłopaki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Widziałem, że ktoś wczoraj proponował, żeby XTB zrobiło maskotki szczura z logiem firmy. Wyobraź sobie, że proponowałem to marketingowcowi jakieś 5 dni temu w rozmowie telefonicznej, ale powiedział, żebym się p***** w cymbał. Tylko zrobił to odrobinkę grzeczniej.
Postaram się czasem postować, ale niestety muszę ograniczać swój humor,
Widziałem, że ktoś wczoraj proponował, żeby XTB zrobiło maskotki szczura z logiem firmy. Wyobraź sobie, że proponowałem to marketingowcowi jakieś 5 dni temu w rozmowie telefonicznej, ale powiedział, żebym się p***** w cymbał. Tylko zrobił to odrobinkę grzeczniej.
Postaram się czasem postować, ale niestety muszę ograniczać swój humor,

#nieruchomosci
refleksja po przejrzeniu tego wpisu https://wykop.pl/wpis/84952397/heheszki-nieruchomosci
od wielu lat czytam i ogladam memy z tym pokoleniem boomerow, co to mieszkania podostawali za darmo albo 'zalatwili' z pracy.
jestem rocznik 87. jeszcze nie mam swojego mieszkania /mimo, ze mnie stac/ - i nie, nie mieszkalem do 30 roku zycia ze starymi. moj wlasny dowod anegdotyczny:
-babcia od strony ojca - przezyla cale swoje dorosle zycie az do smierci w wieku 87 lat w bloku/kamienicy - placila normalnie czynsz przez prawie 70 lat, moi rodzice z tego co wiem wykupili to mieszkanie na preferencyjnych warunkach gdzies pod koniec lat 90. ono jest obecnie warte moze ze 150-200k, wynajmuja zeby pokryc koszty czynszu, ktory wynosi chyba 1400 zlotych miesiecznie (ogrzewanie tego koztuje krocie). miejscowosc 20k mieszkancow.
-babcia od strony mamy - kiedy moja mama miala kilka lat wprowadzili sie do wlasnorecznie wybudowanego blizniaka na podarowanej dzialce. nawet kilka lat temu specjalnie zagadalem do babci jak to bylo i nawet ona mi mowila, ze juz po latach wyrzeczen, kiedy w koncu zamieszkali w domu bez wykonczonego pietra, bez kanalizacji i CO, kolezanki z bulem d--y wypominaly, ze ona to 'jest na swoim', nie patrzac na to, ze byli z dziadkiem zakredytowani, bez wakacji i serio wszystko robili sami lacznie z produkcja cegiel po robocie zmianowej, a kolezanki wracaly sobie do swoich mieszkan gdzie lezaly cycami do gory. mieszkalismy z moimi rodzicami przez 7 lat razem z babcia na przelomie wiekow i ten dom byl wiecznie niedogrzany i zagrzybiony bo zbudowany byl w takiej a nie innej technologii
-moi rodzice, oboje urodzeni na poczatku lat 60 pierwszy dom kupili tuz po 40-tce i tez byla to rudera na wypizdowie ktora w ciagu kilku lat doprowadzili sobie do ladu - tyle ze kredyty posplacali dosc szybko, mysle ze maks w ciagu 10 lat, ale po prostu oboje mieli szczyt zawodowy w tym samym czasie.
-dla kontrastu - moj brat kupil pierwsze mieszkanie w wieku 30 lat. w wieku 40 lat mieszkanie splacone i dom splacony.
-moja siostra pierwsze mieszkanie na spole z gachem kupila jak miala jakies 25 lat
-moj kuzyn to juz na studiach mial swoje mieszkanie, ale kupione z ogromna pomoca mamy
nigdy nikt z rodziny mi nie jojczal czemu nie kupie sobie mieszkania, kiedy w koncu kupie sobie mieszkanie, nikt nie kwiczy jak to mial bardzo ciezko, albo jak to my mamy teraz latwo. po prostu - bylo jak bylo. serio nie wiem kto tworzy te memiki i kto je plusuje.
chcialbym podkreslic, ze ja majac dwadziesciakilka lat nie zakladalem, ze kiedykolwiek bede mial swoje mieszkanie - to bylo 20 lat temu kiedy byl pierwszy boom budowlany w Polsce - po prostu ceny w porownaniu do zarobkow wydawaly sie tak kosmicznie wystrzelone. szokiem dla mnie bylo kiedy kolega w Warszawie kupowal mieszkanie za 300 kola z persektywa ze bedzie musial splacic milion. ja wtedy zarabialem 1100 netto XD
wezcie tez pod uwage jaki macie standard zycia wy, a jaki mieli wasi starzy. ja za guwniaka na jakies lepsze wakacje nigdy nie jezdzilem. samochody to byly nastolenie sprzety a i tak sie czlowiek cieszyl ze w ogole sie je ma.
mam takie podejrzenie, ze te memiki sprzedaja sie wsrod gowniarzy takich jak ja 20 lat temu z ta roznica, ze wy jestescie po prostu zapatrzeni w spolecznosciowki i wydaje wam sie, ze KAZDY w wieku 25 lat to juz ma mieszkanie w wawce i BMW w leasingu. no tak nie jest i rzadko kiedy tak bylo.
ja osobiscie ani z moimi rodzicami, ani tym bardziej z moimi dziadkami bym sie za cholere nie zamienil. i tak, to jest normalne ze w wieku 20-25-30 lat jest sie golodupcem. wiekszosc spoleczenstwa miala, ma i bedzie tak miec. wylaczcie souszalki i sie skupcie na sobie zamiast porownywac sie do internetowych influenserow.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord
❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt
Spróbuj dziś tak zrobić. No nie da się. Musisz
Widzisz kuzwa miliony rodzin nie byly "zaradne"
powtórz to dziś, spróbuj. No nie da się. Nie ma już takich opcji po prostu. I to jest cała różnica. Dziś musisz normalnie na to zapracować - albo masz forsę, albo nic z tego. Kiedyś były inne drogi. Negowanie tego to ignorancja albo cope.
To jest tak jak pisac ze po znajomosci masz dzis mieszkanie od gminy.
źródło: c7e559a0bd63a256e89db8dcb34211875f3f73755bf47d62af4114a692f76780
Pobierz@Miniu30: No tak, lepiej pisać że jak masz kasę to kupisz mieszkanie i spłacisz kredyt. Rzeczywiście głębokie, stary.
Powtórzę, bo nie zrozumiałeś:
Ja nie piszę, że każdy na to wpadł, że 90% na to wpadło, czy nawet że 10% na to wpadło - piszę, że wtedy były możliwości, które dziś nie istnieją. Nie wiem, z czym polemizujesz,
Tak wtedy spoldzielnie to byly takie ksiestwa korpupcji ale po prostu to co osoby ktore nie pamietaja nawet dobrze lat 90 nie zdaja sobie sprawy - fizycznie nie bylo lokali
Program wykupu mieszkań "za złotówkę" pojawił się raz i jak w przypadku wielu socjalnych programów w tym kraju - był tak abstrakcyjnie korzystny, że aż trudno w to uwierzyć.
I podlegały pod to mieszkania rozdawane boomerom, więc to naprawdę trzeciorzędne, czy czekałeś na nie 20, czy 30 lat
Spoldzielnie
@Miniu30: 2009. Tak, po upadku komuny, ale które mieszkania można było w ten sposób wykupić? ano przede wszystkim spółdzielcze i komunalne lokale rozdawane za PRL-u, więc beneficjentami byli przede wszystkim boomerzy.
Ich uprzywilejowana pozycja to nie "książeczki mieszkaniowe" tylko splot wielu okoliczności, bez tego działania PiSu nie byłoby mowy o
To były głównie osoby które nie podporządkowały się systemowi tylko kombinowaly na różne sposoby, a do tego trzeba było mieć jaja. Najłatwiejsza
Na ten zachod tez nie bylo wtedy latwo wyjechac
To
@Miniu30: Co ty ziomek gadasz, ja rozumiem że było bezrobocie ale naprawdę Ci zaradni ludzie to żyli sobie jak chcieli. Rodzice mojego kumpla ze szkoły w 1999r. postawili dom 300m2 na 30arowej działce z jednego sklepu obuwniczego. O czym my rozmawiamy, robocizna była śmiesznie
Lata 90 wyjazd za granice legalnie do pracy to byly kuzwa male limity jak np do Niemiec - trzeba bylo specjalnych zezwolen Arbeitsgenehmigung i wtedy mocno trzepali karami za na czarno zarowno pracujacych jak i pracodawcow plus wydalanie z kraju
Dlatego byla gigantyczna fala wyjazdow po 2004r nie wczesniej -normalnie frajerzy
źródło: comment_6cIvwgdTv0xod1Y6baCVQP4oIJcHdoZG
PobierzCzy piszemy w języku keczua? Wydaje się oczywiste, że nie komentujemy przekroju przez społeczeństwo, tylko tłumaczymy Ci, że kiedyś były różne okienka dojścia do własności których obecnie nie ma...
@Cudi3 trochę mam wrażenie że mówimy do ściany, kolega polemizuje z czymś, o czym w ogóle nie piszemy...
No chyba ze macie jakies tajnde dane jak to budownictwo w latach 90 kwitlo