Wpis z mikrobloga

@trebeter: tak sobie myślę, bo takie awarie nie są chyba aż takie rzadkie? ale nawet jak są bardzo rzadkie to nie ma jak im przeciwdziałać i to trochę przerażające. Czy nie powinny być montowane jakieś przyciski do aut odcinające podaż paliwa?
Ostatni materiał tu się pojawił że gość musiał przejechać 500km na autostradzie w eskorcie policji żeby auto mu wyhamowało.
  • Odpowiedz
@wstanczyk: a jak taka rampa ma pomóc? Przecież bez hamulców i tak będziesz jechał dalej. Koszt poniesie całe społeczeństwo i nigdy czegoś takiego szczerze nie widziałem.
  • Odpowiedz
@Uuroboros: taka rampa jest wysypana żwirem, w którym grzęzną koła. Stosuje się to przy długich zjazdach, gdzie hamulce potrafią się zagotować. Mam taką rampę przy autostradzie w pobliżu i prawdę mówiąc przez 15 lat chyba tylko raz tir na niej hamował.
  • Odpowiedz
nawet fajne, co nie zmienia mojego zdania że w każdym pojeździe taki przycisk do ocięcia paliwa powinien być. Hamulce mogą wysiąść w każdym momencie nie tylko na autostradzie.

@Uuroboros: XD odciecie paliwa, genialne. Zakręcasz kurek i pyk 40 ton staje w miejscu
  • Odpowiedz
@wstanczyk: @peszmerd ale wytraca prędkość bo silnik nie ma zasilania co nie? Nie chodzi o to żeby pojazd natychmiast wyhamować ale żeby nie musiał wyjechać całego baku jak ten chin 500km żeby się zatrzymał. Potoczy się jeszcze trochę i stanie.
  • Odpowiedz
@Uuroboros: musisz zrozumieć że te awarie hamulców są zwykle efektem przegrzania się układu np podczas zjazdu z góry. Wtedy nie umiejętnie używane potrafią się palić i nie działać. Zjeżdżające auto z górki nabiera tylko rozpędu
  • Odpowiedz
@reksiuwielki: zjazd z górki nie trwa wiecznie, a nie mając takiego żwirowego podjazdu lepiej mieć prostą formę ochrony i trochę umiejętności za kierownicą żeby doczekać aż auto samo stanie niż tego nie mieć i dalej jechać nawet kiedy skończy się górka a zacznie podjazd.
  • Odpowiedz
@Uuroboros: ale przecież zamiast robić jakieś dziwne wynalazki to żeby osiągnąć ten sam cel kierowca może
1. Wcisnąć sprzeglo - odcina silnik od napędu
2. Zredukować na niższy bieg, hamować silnikiem i wtedy też silnik nie pobiera że tak powiem prądu, benzyny.
  • Odpowiedz
@reksiuwielki: a będzie skrzynia i sprzęgło działało jak padną hamulce?
Bo wydawało mi się ze to nie jest tylko problem wtedy hamulców.
U mnie w dupowozie jak redukuję na jedynkę to muszę mieć już wytraconą znacznie prędkość inaczej nie chce wejść a jakoś nigdy nie próbowałem np przy 100-150 zredukować nagle na 4 i też nie wiem czy skrzynia na to pozwalałaby.
  • Odpowiedz
@Uuroboros: co ty za głupoty opowiadasz. Co z tego że odetniesz paliwo? On tu z górki z--------a, masa go pcha. Silnik bez paliwa nie blokuje się przecież. A z tymi 500 km to już niecwiem skąd taką bajkę wytrzasnąłeś.... przecież to jakaś bzdura
  • Odpowiedz
Czy nie powinny być montowane jakieś przyciski do aut odcinające podaż paliwa?

@Uuroboros: Dopływ paliwa nie jest przypadkiem odcinany przy hamowaniu silnikiem?
  • Odpowiedz