Wpis z mikrobloga

@enten: a czytam kilka rzeczy na raz. Sporo poezji, świetna książkę Rashki o tym jak w czystym pythonie zbudowac od zera LLMa, douczam się z historii sztuki i kryptografii, no i jak zawsze tone artykulow
  • Odpowiedz
@enten: wiesz co, ja pochodzę z biedy, miałem ciezkie dzicinstwo a później guza kręgosłupa i uzaleznienie od morfiny. Lata zajelo mi cieszenie sie z malych rzeczy. Nigdy też nic nie miałem, więc czytałem książki z biblioteki. I tak czytam.
  • Odpowiedz
  • 1
@JamesJoyce: heh, ciekawe, też jak byłem w dołku to doszedłem do wniosku że jedynym sensownym celem w życiu jest poznanie, a poznanie odbywa się przez wiedzę i prowadzi w ostateczności do zrozumienia - to pozwala bardziej z dystansem podchodzić do wielu spraw.
Jak mówił Leibniz prawdopodobnie żyjemy w najlepszym z możliwych światów tylko nie rozumiemy dlaczego on taki jest.
  • Odpowiedz
  • 1
@JamesJoyce: Ten w którym świadomość nigdy nie dochodzi do wniosku, że był on najlepszy ;)
Niewiedza jest piekłem, dlatego jest tak błoga....
  • Odpowiedz
@enten: tak. Też tak myśle. Ale wcześniej jest życie. Życie nie ma sensu. Tylko to banal. Co z tym zrobić? Nie mam pojęcia. Kiedyś myślałem jak Camus, że musimy wyobrazac sobie Syzyfa szczesliwym a teraz nie wiem.
  • Odpowiedz
  • 0
@JamesJoyce: Jeżeli życie to wszystko, a to wszystko z Twojej perspektywy to można powiedzieć, że wszystko nie ma sensu. Ale to zdanie to już oksymoron a więc jeśli trzymamy się logiki to jest to po prostu nieprawda. Nihilizm jest fałszywym założeniem z definicji.
  • Odpowiedz
  • 1
@JamesJoyce: Ja osobiście sens widzę ale nie byłbym w stanie tego przekazać w kilku zdaniach. Chociaż jestem przekonany ze po godzinnej rozmowie byłbym w stanie Ci to mniej więcej streścić na podstawie różnych myśli filozoficznych z historii.
  • Odpowiedz
@enten: nie mówię o nihilizmie. To jest odpowiedź egzystencjalizmu na nihilizm. Wiemy że życie nie ma sensu. I co z tym zrobimy? Ano Sami jestesmy za to odpowiedzialni.
  • Odpowiedz
  • 0
@JamesJoyce: a ja zmarnowałem życie na informatyce ale teraz jestem samoukiem z filozofii tak jak właśnie inni zostają samoukami z informatyki, a co...
  • Odpowiedz