Wpis z mikrobloga

#baldursgate #gry #rpg

https://wykop.pl/wpis/84531381/baldursgate-gry-rpg-crpg-pathfinder-niepopularnaop

Nie myślałem że aż tak bardzo mnie pokarze chodzenie na skróty (czytaj, olewanie większości questów pobocznych i robienie głównie głównego wątku). Ostatecznie większość mojego składu jest w okolicach poziomu 6. Przez większość ważniejszych walk przechodziłem albo robiąc pokraczną wojnę podjazdową i kiting polegający na rozbijaniu grupek wrogów na mniejsze kawałki, albo brute-forcując różdżką niebios. Niestety z Sarevokiem ta taktyka nie znajduje już zastosowania. W połączeniu z faktem że pokpiłem sprawę optymalizacji niektórych buildów czy całej drużyny oznacza, że na tym zakończę przygodę z tą częścią. Powiem szczerze, choć na początku mocno narzekałem, to ostatecznie jak już dotarło się do tytułowych Wrot Baldura, to gra się rozkręciła również pod kątem oferowanych taktyk, ale też i koniec końców nie widzę w niej nic więcej niż generyczne RPG. Nie zachwyciła mnie absolutnie na żadnym polu i większość krytyki z poprzedniego posta dalej jest w mocy. Może BG2 mi bardziej podejdzie
@jedlin12 +4
#baldursgate #gry #rpg #crpg #pathfinder #niepopularnaopinia

Jakiś czas temu przeszedłem Pathfindera WotR, pomimo pewnych wad bardzo mi się spodobał i stwierdziłem że skoro tu było tak dobrze, to czemu by nie spróbować BG3, a jak tak
jedlin12 - #baldursgate #gry #rpg

https://wykop.pl/wpis/84531381/baldursgate-gry-rpg...

źródło: 20260124230448_1

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jedlin12: bo to jest generyczne RPG. To generyczne RPG na bazie którego zbudowano inne generyczne RPG. W 1998 jednak nie było generyczne, a świeże, prowokacyjne i pełne mechanik, o których graczom RPG się wtedy nie śniło.

Granie w te grę teraz i twierdzenie, że to zwykłe RPG to trochę jak słuchanie Chopina i marudzenie, że nie ma w tym beatów ani nowoczesnych instrumentów.

Dwójka Ci też nie podejdzie.
  • Odpowiedz
Niestety z Sarevokiem ta taktyka nie znajduje już zastosowania. W połączeniu z faktem że pokpiłem sprawę optymalizacji niektórych buildów czy całej drużyny oznacza, że na tym zakończę przygodę z tą częścią.

@jedlin12: w oryginale dało się pokonać Sarevoka spamując różdżkami przyzwania bo nie było limitu przywołanych stworzeń

nie wiem czy wersja rozszerzona to poprawia, ale może ta metoda nadal działa ;)
  • Odpowiedz
@jedlin12: Cóż...samemu zrobiłeś sobie pod górkę ignorując zadania poboczne. RPG nie są generalnie krótkimi grami i jeśli chcesz je przechodzić na szybko, to w szczególności starsze tytuły będą wydawać się nie do pobicia.
To powiedziawszy, jedynka nigdy mi się szczególnie nie jawiła jako dobrze zaprojektowana gra jeśli chodzi o walkę. Icewind Dale miał o niebo lepsze starcia (fakt faktem, zaczynało się z cała drużyną od początku, nie zaś dołączając towarzyszy
  • Odpowiedz
@CorTuum: Jedynka bardziej przypomina taką właśnie sesje RPG, gdzie GM ma swoją główny wątek, ale gracze postanawiają po prostu zwiedzać okolice z dala od głównej ścieżki i wpadać na przeróżne przygody, jak na przykład "na swojej drodze spotkaliście gadającego kurczaka".
  • Odpowiedz