Wpis z mikrobloga

@Piotrek7231: wiem że nam autostrad i ekspresówek zazdroszczą, ale żeby aż tak? to Polacy chyba mają nie wiadomo jakie wyobrażenie o Czechach, że tam się rzekomo jakoś dużo lepiej żyje niż u nas
  • Odpowiedz
ale nigdy tego nie było wizualnie widać, imo tam zawsze było brzydziej niż w Polsce

@eaxata: nie ma opcji, z resztą street view było u nas i tam w 2012 np. możesz sobie porównać xd czechy to faktycznie była taka lepsza polska i myślę że stąd głównie czechofilia się wzięła - z oglądania czegoś tak swojskiego w tak relatywnie dobrym stanie + smaczki takie jak mnóstwo zabytków, hehe piwko etc.
  • Odpowiedz
@czerstwy_swierszcz: zabytków tam jest więcej, to fakt, ale ja pamiętam Czechy z okolic 2012 i nie było tak fajnie wcale. Na tych zabytkach tynk od ścian odpadający, dziurawe drogi, krzywe chodniki z popękanych płyt betonowych, na wsiach pordzewiałe stare płoty, dachówki z jakiejś papy i drewniane domki z drewnianymi oknami, jakieś stare Skody na drogach, na podwórkach jakieś kupy złomu przykryte brezentem i tak dalej. Tzn kurde xD nie było
  • Odpowiedz
dopiero teraz granica się zaciera

@czerstwy_swierszcz: Nawet powiedziałbym coś więcej, Czesi zostali z tyłu i sami mają takie wrażenie. Nie dość, że infrastruktura wygląda fatalnie, to jeszcze narastające problemy gospodarcze i społeczne w Czechach i oligarchizacja polityki sprawiły, że ogólem po prostu żyje się gorzej niż w PL. Polacy dopiero zaczęli to zauważać od niedawna.
  • Odpowiedz
@eaxata: w 2012 Czechy wyglądały fajniej niż Polska. To się zmieniło a ty masz bias. Czechy wyglądały fajniej niż Polska jeszcze tak do 2015-2016, a kiedy się tam jechało to widziało się nagle porządek.
  • Odpowiedz
@Piotrek7231: Zawsze mnie dziwi to jak ludzie przeceniają Czechy. Praga spoko, ale takie wojewódzkie miasta wyglądają jakbys się parę lat w czasie cofnął. Slaba infrastruktura i zabudowa bez renowacji, daje to klimat takiego 2012 roku w Polsce. Jedyne co to mają tam taniej niż u nas w knajpach i sklepach, więc przeciętnie człowiek może sobie na więcej pozwolić.
Wiem że jeszcze niedawno ludzie żyjący niedaleko granicy jeździli pracować do Czech
  • Odpowiedz
@Ogau: gowno prawda, w zeszlym roku przejechalem Czechy z polnocy na poludnie i z powrotem, lokalnymi drogami wsiami i miasteczkami, jest dobrze, moze gorzej niz w Austrii ale o wiele lepiej niz na takich Wegrzech
  • Odpowiedz
jest dobrze, moze gorzej niz w Austrii

@Kusher: i gorzej, niż w Polsce ¯\(ツ)/¯

Wystarczy przejechać przez Brno, żeby dostać depresji, a gdzie tu mówić o jakichś powiatowych pipidówach
  • Odpowiedz
Wykopki kiedy przejezdzaly przez wsie na np dolnym slasku szczegolnie na poludniu? Tam jedyna inwestycja od prl to zrobienie chodnika wzdluz jedynej drogi i ocieplenie budynku straży.Nic tam nie ma i wszyscy mlodzi pouciekali.Kazda chalupa do remontu a zimowa pora to dym z kominow taki leci ze siekiere idzie powiesić.
  • Odpowiedz
@Piotrek7231: i bardzo dobrze, że tak jest. Takie ujemne sprzężenie zwrotne pokazuje to, że jako oba narody mamy ambicje, potencjał oraz chęć do wzrostu.
  • Odpowiedz