Aktywne Wpisy

YolonezFSO +579
Na wykopie widać wpisy, jakoby ICE zatrzymywało TYLKO przestępców, wobec których mają pewność o ich nielegalnym pobycie. W minionym roku ICE zatrzymało 3800 dzieci. Wśród nich jest 5 letni Liam Ramos. Chłopiec został zatrzymany w drodze ze szkoły do domu i wywieziony do ośrodka detencyjnego. Liam wraz z ojcem, bratem oraz ciotką przebywają w USA legalnie. Prawa strona nie widzi w zatrzymaniu nic złego, bo przecież "jeśli jest legalnie to go wypuszczą".
źródło: 15848
Pobierz

Co do vibowania to dalej podtrzymuje zdanie, że wyvibować można praktycznie wszystko, ale pojawiło się kilka ALE:
* claude jest lazy, stara się robić najprościej jak się da a najprościej to czasami znaczy wolno (wydajnościowo), to czasami znaczy zbyt "werbalnie". Jak mu zwrócisz uwagę to się poprawi, ale żeby zwrócić uwagę to musisz znać "fundamenty" i też +- rozumieć kod.
* warto sobie przejrzeć raz na jakiś czas wyvibowany projekt i zobaczyć czy nie ma żadnych niespójności i dziur
* warto puszczać na gotowym kodzie tę słynną pętlę i iterować projekt, czytaj refactorować.
* warto przeglądać testy które są pisane bo część z nich jest bez sensowna, albo zbyt szczegółowa.
To ci zbuduje praktycznie każdy system, ale to jest maczeta i teraz będziesz miał dużo małp z maczetami. Z racji, że próg wejścia spadł obecnie do zera to sam osobiście bałbym się używać Saasa który powstał po 2024 roku i u którego przechowywałbym ważne dane. Ja osobiście bym pewnie z 10 razy przeanalizował wyvibowany kod przed wrzuceniem go do sieci jako płatna usługa dla firm, ale ja to ja i wiem że ja to raczej wyjątek.
Co do argumentu, że claude pisze kiepski kod, claude pisze bardzo dobry kod, trochę nowych rzeczy się nawet nauczyłem, ale to typ "zdolny ale leniwy" persony. Jak ma kiepski humor to sobie wypluje co chce, ważne dla niego tylko to żeby działało. Jednak wyvibowany kod jest i tak o klasę wyższy od kodu biznesowego bo te modele są uczone na open sourcie a projekty open source są przeważnie lepiej napisane niż typowy kod produkcyjny. Takiego smrudu którego ludzie potrafią narobić w kodzie to nawet najgłupszy llm nie będzie wstanie zrobić. W pisaniu gównokodu na pewno ludzie będą długo niezastąpieni.
A te memy z programistą 10x czy 20x to nie mem. Ostatnie dwa tygodnie vibowania to by był u mnie odpowiednik 2-4 miesięcy pracy.
Ale co z tego że będzie można i już można tworzyć rzeczy praktycznie "za darmo" skoro będzie coraz większy problem z rozpoznawalnością i przebiciem się. Co z tego że sobie coś tam wyvibujesz jak będziesz walczył z innymi wyvibowanymi tworami w morzu vibu.
@tubkas12: Co do tego punktu to rzeczywiście wierzę, że niektóre projekty są tak
Trochę to
@tubkas12: jak ma zrobić cokolwiek graficznego to umarł w butach, 15 razy zgłaszasz poprawki i nadal się rozjeżdża. To się chyba tylko do CRUDów bez GUI nadaje.
jak chcesz się uczyć programowania to albo jako hobby, albo próba robienia własnych appek/stron.
@tubkas12: Pochwal się czym konkretnie się zajmujesz, bo zazwyczaj jak słysze takie teksty to kompetencje kończą się wokół napisania greenfielda dla lokalnej betoniarni, sklejeniem 3 mikroserwisów na krzyż albo parsowania jsona na froncie. Mówisz o tym czy zajmujesz się prawdziwą inżynierią?
XD
To odwrócę skoro jesteś prawdziwym inżynierem to ty pochwał się swoim portfolio. Nagle wielkich inżynierów wyrosło na pęczki ale jak przychodzi pokazać co zrobili to jest cisza.
Proszę o linki
@tubkas12: instalowanie głupiego postgre czy mysql trwa dłużej. Troll czy o czym my tu mówimy? Może nie umiem vibecodować, nagraj filmik jak stawiasz to wszystko w 15 minut na vibecodzie. Serio, może faktycznie nie umiem i się czegoś nauczę.
@CXLV: a wiesz co to jest docker? od nie wiem 5 lat "nie instaluje" się takich rzeczy. vibujesz sobie docker compose'a z dockerfilem + migracje do bazy
no właśnie czy ty trollujesz? czy kolejny wielki inżynier o umiejętnościach niższych niż teraz mają juniorzy?
@CXLV: jak mi zapłacisz to ci nagram, za darmo nie będę cię uczył.
@tubkas12: kamilprogramista on fire XD