Wpis z mikrobloga

@san-san: Budowanie mieszkań może być opłacalne, bo budują w dużych miastach, a nie wymierających miejscowościach. Poza tym nie ma w przyrodzie pustki i to nie jest tak, że jak Polacy nie chcą robić dzieci to nam nagle w Polsce zacznie drastycznie spadać liczba mieszkańców. Mieszkańcy będą tylko niekoniecznie koloru białego
  • Odpowiedz
@san-san: niedoszacowujemy skali pustostanów. W Polsce jest ogromna ilość mieszkań, które nigdy nie trafiły do oficjalnej sprzedaży na stronach deweloperów lub takich kupionych jako lokaty. Najlepszym tego dowodem jest to co się działo po wybuchu wojny na Ukrainie. Na zachodzie imigranci są lokowani wszędzie - w hotelach, na salach gimnastycznych, w obozach na terenie byłych lotnisk, halach sportowych, ośrodkach wypoczynkowych czy szkołach. Nie mieszczą się i zajmują do tego obiekty
  • Odpowiedz
@san-san: Ciekawi mnie to przyjmowanie minimum 2 osób na jedno mieszkanie. Ja plus większość moich znajomych mamy mieszkanie i mieszkamy sami. Tendencja jest tylko w jedną stronę, ludzie przestają się dobierać i mieszkają sami. Tego te wyliczenia nie biorą pod uwagę
  • Odpowiedz
@san-san: nie bardzo ludzie chcą mieszkać w starym obsranym PRL bloku czy kamienicy z patologią za ścianą. Jak wytniesz te niechciane nieruchomości i te na zadupiach których wartość remontu przewyższa wyburzenie i budowę od nowa, to okaże się że w Polsce brakuje MINIMUM 2 miliony mieszkań.
  • Odpowiedz
@SoplicaTadeusz:

Fajne slogany powtorzes, a 4 niepełnosprawnych umysłowo nawet to polubiło.

Po pierwsze budowy sa ok pol na pol - mieszkania owszem kocnstruja sie w najwiekszych miastach (ale nie tylko) ale juz domy buduje sie w zasadzie
  • Odpowiedz
@Stulejman_Beznadziejny: z tymi milionami to sie nie rozpędzamy- konkretnie to 1 milion.

Tak, oni sie wtopili w miasto, czyli maja one duze rezerwy mieszkaniowe, jednocześnie przy powszechnym pokładzie ze one nie istnieją. No cóż... cecha rynku spekualcyjnego.
  • Odpowiedz
@Fr33: gratulacje zycia w bańce. Statystyki dla kraju sa zupełnie inne i tyle w temacie. Jesli uwazasz ze statystycznego singla bedzie stac na samodzielny zakup mieszkania - to ponownie gratuluję doboru znajomych. Statystka jest zupełnie inna.
  • Odpowiedz
@del855: Słychać wyparcie. Jako społeczeństwo bogacimy się od conajmniej 20 lat, mało kto kupuje mieszkanie za gotówkę, ale większość osób miało, ma lub będzie miało hipotekę. Nie każdy musi mieszkać w ścisłym centrum Warszawy. Są też inne, znacznie tańsze miasta i wcale nie mówię tu o mieszkaniu na wsi na której już prawie nikt nie chce mieszkać. Życie 15-20 minut autem od innego, dużego miasta gdzie mieszkania są conajmniej o
  • Odpowiedz
@del855: Napływ imigrantów przy braku Polaków jest nieunikniony. My już mamy niemal dwa miliony jakościowych imigrantów w postaci Ukraińców i oby Ukraińcy nie spakowali się i nie wyjechali jak wojna się skończy, bo to będzie katastrofa.

Edit: oprócz Ukraińców mamy też aktualnie kilkaset tysięcy imigrantów z innych krajów, więc ta dyskusja już nie ma sensu. Imigranci JUŻ tu są i nic tego nie zatrzyma oprócz Polaków z dzietnością 2.1 na
  • Odpowiedz
@Fr33:

Slucham?

Statystyka jest taka, ze kredyty sa dostępne od zarobków powyzej mediany, nizej wystepuja sporadycznie. A to znaczy ze POLOWA Polakow jest poza rynkiem kredytowym, podczas gdy ty, czlowiek spoza banki i wyparcia - twierdzisz odwrotnie.

Stawiasz ABSURDALNE tezy bez pokrycia w statystyce, rozumeisz to czy nie?
  • Odpowiedz
@SoplicaTadeusz:

Nie dwa, tylko 1 mln i jakosciowych to ciekawa teza. Z tego co mi wiadomo, mamu duze braki np w zawodach medycznych. Znasz statystyki tego "zalewu" medyków z Ukrainy? No to jak poznasz - to daj znac.

A ta "jakosc" jak mniemam wnioskujesz z tego ze pracują. Tylko gdzie pracuja? Jesli 1000 mieszka pod fabryka agd, ktora należy do zachodniego koncernu i skręca na zachodnie potrzeby, no to co
  • Odpowiedz
@del855: Kolejny mickpl na wykopie. Czekaj 20 lat aż bańka pęknie a za ten czas większość ludzi, w tym ja, spłaci dawno swoją hipotekę
  • Odpowiedz
@del855: Ukraińcy pracują na takim samym poziomie jak Polacy i rok do roku wpłacają nam do budżetu dziesiątki miliardów złotych. Tylko dzięki temu, że się pojawili w 2022 udało się zasypać dziurę w ZUS
  • Odpowiedz
@Fr33: czyli odpowiedzia na dane i fakty jest... powołanie sie na mickpl.

Gratulacje merytoryki. Współczucie dla firmy w ktorej pracujesz.
  • Odpowiedz
@SoplicaTadeusz:

Pytałem sie o zawody medyczny - cisza.

Ja NIE POTRZEBUJE masowego importu ukraincow dla zakaldow przemysłowych o obcym rodowodzie. Bo taki wyjdzie z tego zakładu a potem oczekuje uslug publicznych dosyatczanycn przez panstow, w ktorym nie patyczkuje w stopniu takim, z jakiego sam korzysta. Czy ty to rozumeisz? Przestań operować sloganem. Życie to fakty i dane, a nie slogany i życzenia.

Zus jest instytucja deficytowa. Osoby pracująca na mi
  • Odpowiedz
@SoplicaTadeusz: Jedno to zasypanie dziury w ZUS i przystępowanie presji płacowych w januszeksach. Tu rzeczywiście Ukraińcy dali nam wartość dodaną.

Mam wrażenie, że w całej debacie pomija się argumenty o zaniżaniu płac Polakom, wpływie imigrantów na ceny i dostępność mieszkań i przede wszystkim absurdalnym przywilejom dla nich.

Nie może być tak, że w kształtowaniu polityki migracyjnej interes przeciętnych Polaków jest pomijany. Tak niestety to wygląda, a eksperci z tv głowią
  • Odpowiedz
@del855:

Życie to fakty i dane, a nie slogany i życzenia.

To samo pisał mickpl w 2015r. Kiedy pisał o spadkach cen nieruchomości( ͡° ͜ʖ ͡°) tanio już było i nie wróci więcej, bardzo gorzka pigułka kolego ale taka prawda
  • Odpowiedz
@PanieAreczku:

Czy ja sie nazywam mickpl? Ja wiem, ze dla takich jak ty co nir maja nic merytorycznego f
do powiedzenia to jest ostateczny argument, niestety dla ciebie - co to ma do rzeczy? Nic. A w 2007 Turek mówił ze mieszkania do konca swiata bede rosnac po 10% rocznie. Mowil? No mówił. No I co? No i nic.
  • Odpowiedz
@Dlkvv: o, zupełnie inne spojrzenie. Dobrze dobrze, bo naprawde - narracja ze Polske na powierzchni trzyma 1 mln pracujacych ukraincow, a 15 mln Polakow to przy tym nic i poematy o zalatach migracji... to juz naprawde... nie dosc ze nieśmieszne, to niepoważne.
  • Odpowiedz