Wpis z mikrobloga

@Eillis: Tak mieszkam w UK od bardzo dawna, tak samo jak wiele osob z tagu #uk - i nikt sie tak tym nie podnieca jak ludzie zyjacy w swiecie X :-) jest to absurdalne bo mam wrazenie ze to jestescie w jakiejs alternatywnej rzeczywistosci. (plus po prostu zasmieciasz tag tym spamem)
  • Odpowiedz
@Eillis: "ponidecamy" się nad realnymi problemami w UK, czy sytuacjami stad.
Czy nielegalna migracja jest takim problemem, jak jest przedstawiana w mediach społecznościowych? Nie.
Czy problem istnieje? Tak. Są hotele, w których umieszczani są ludzie ubiegający się o azyl.

Ten problem w dużej mierze powstał przez Brexit bo wcześniej można było odsyłać ludzi przypływających łodziami z powrotem do Francji. Po Brexicie umowy wygasły i nie ma już takiej możliwości. Obecnie jest ich około
  • Odpowiedz
  • 0
@DrGreen_2: Dzięki za wyjaśnienie.

No właśnie większą wartość ma dla mnie to, co powie drugi zwykły człowiek, który nie ma interesu w tym, żeby naginać rzeczywistość, niż media i politycy.
  • Odpowiedz
@Eillis: Ale wiesz - co innego zapytać o emigrantów Wykopka który mieszka w Hampshire albo na wiosce w Cornwall, a co innego zapytać starszego Anglika, który urodził się w angielskim Luton, a starość spędza w azjatyckim Luton (Azjaci 37% populacji), mimo że on nigdzie się nie wyprowadzał. Co innego powie Ci osoba mieszkająca na południowym wschodzie Anglii, a co innego mieszkaniec Essex który ma nastoletnie córki, gdy w hotelu w
  • Odpowiedz
@Marcin-kski: Budzet UK to okolo £1.304 biliona (1 304 mld GBP) w roku 2025/26 - czyli wedlug Ciebie 0.49% z budzetu czyli te 6.4 mld powoduje ze zamrozona zostala kwota wolna od podatku czy podniesione inne podatki? Fajny cherry picking - masz tego wiecej?

Co innego powie Ci osoba mieszkająca na południowym wschodzie Anglii, a co innego mieszkaniec Essex który ma nastoletnie córki, gdy w hotelu w jego mieście lokują
  • Odpowiedz
@DrGreen_2:
0.5% budżetu UK to, zakładając że w UK jest 39 mln podatników, jakieś £150/podatnika.
Za 0.5% budżetu UK można wybudować kilka dużych szpitali, albo kilkanaście mniejszych.

Problem migracji to nie jest problem przedstawiany jedynie na tik toku, przez oszołomów pokroju Katie Hopkins albo Tommy Robinson z Dominikiem Tarczyńskim u boku. To, że imigracja, legalna i nielegalna, jest problemem zauważa już nawet BBC, które zawsze popierało imigrację. W listopadzie 2024 wyemitowali "immigration:
  • Odpowiedz
@Marcin-kski: Nie pisze co mysla moji znajomi ale widze ze grzeje sie jeden temat i pompuje jak balon to wiem, ze nie jest to glowny problem zwyklego Johna bo jest zamkniety w bance informacyjnej w socaj mediach. I zeby nie bylo, problem imigracyjny istnieje ale nie jest nadrzednym a na taki zostal wykreowany przez pewne grupy polityczne.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@DrGreen_2: Ja tam to lubię w Wykopie.
Z dwojga złego wolę, żeby mnie ktoś szczerze przeklinał, niż był przymusowo uprzejmy i politycznie poprawny pod batem nadgorliwej moderacji.
Przynajmniej tutaj jak ktoś jest kulturalny to to o czymś świadczy. Za co mam szanować ludzi, którzy nie mają innego wyjścia, niż być miłym.
Druga sprawa, że jesteśmy ludźmi, nie robotami. Mamy czasem negatywne emocje i to jest zupełnie normalne. A nawet zdrowe.
  • Odpowiedz
@Eillis: i tak i nie - roznica jest taka, ze Ci sami agresywni ludzie online nigdy w zyciu nie powiedza Ci tego prosto w oczy na zywo, rozmowy online czesto sa odhumanizowane
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@DrGreen_2: To która wypowiedź będzie bardziej szczera? Ta online, czy na żywo? ( ͡º ͜ʖ͡º)
Każdy sam o sobie świadczy; niech mówi co chce.

Z tym nie ma żadnego problemu, jak się ma jedno zdrowe założenie, zarówno online, jak i w życiu (i nic się w tej kwestii nie zmieniło od zarania dziejów): nie z każdym muszę się dogadywać, nie każdego lubić; są ludzie, którzy
  • Odpowiedz