Wpis z mikrobloga

53 + 1 = 54

Tytuł: Wehikuł czasu
Autor: Herbert George Wells
Gatunek: fantasy, science fiction
Ocena: ★★★★★★★★★★
ISBN: 9788377313794
Tłumacz: Feliks Wermiński
Wydawnictwo: Vesper
Liczba stron: 144
Forma książki: książka
Jako, że kolega @kinson kilka dni temu wrzucił "Wojnę Światów" to podjąłem rękawicę i odbijam piłeczkę za pomocą "Wehikułu Czasu". No dobrze, przejdźmy zatem do "Wehikułu".

W przeciwieństwie do "Wojny Światów" tutaj narrator nie jest głównym bohaterem opisującym swoje przeżycia, a jedynie jedną z osób, która słucha opowieści Podróżnika w Czasie, co mnie nieco zaskoczyło, gdyż spodziewałem się ponownie iż Narrator będzie głównym bohaterem. Jeszcze bardziej zaskoczył mnie fakt, że w przeciwieństwie do adaptacji filmowych, nie mamy tu po prostu "epoki Morloków zakończonej happy endem" dostajemy też pesymistyczną wizję dalekiej przyszłości w czasach jeszcze późniejszych.

A właśnie, w przeciwieństwie do wszelkich innych książek sci-fi tu nie mamy przyszłości typu "za kilkadziesiąt, względnie kilkaset lat", tylko akcja dzieje się w roku 802 701 (!), a mamy też fragment w roku 30-milionowym (tak dalekie sięgnięcie w przyszłość zdarzyło mi się ujrzeć jedynie w zakończeniu "Końca Śmierci" Cixina Liu. Ciekawy zabieg. Kolejną różnicą w stosunku do bardziej współczesnych dzieł jest to, że nie dostajemy szczegółowego opisu jak świat znalazł się w miejscu w jakim się znalazł, relacje "społeczne" również są proste i niezbyt rozbudowane (szkoda tylko, że nie wyjaśniono w sumie pochodzenia nazw "Eloje" i "Morloki"), podobnie jak proste jest działanie machiny do podróży w czasie. Cała opowieść też jest prosta, ale niesamowicie wciągająca, mimo zaskakująco przygnębiającego klimatu, który potęgują świetne ilustracje.

Podsumowując, jedna z najlepszych książek jakie czytałem w życiu, naprawdę się nie spodziewałem, że będzie aż tak dobrze, bo "Wojna Światów" mnie nieco rozczarowała. Drobny minus za nieco aż zbytnią prostotę momentami i uczciwie dałbym 9-9,5, ale niech będzie taka premia dla "Wehikułu", wszakże jest to moja pierwsza przeczytana w tym roku książka ( ͡ ͜ʖ ͡)

P.S. Dodatkowym "smaczkiem" jest "analiza dzieła" zamieszczona w posłowiu autorstwa Piotra Gociek wraz z poleceniem książek zajmujących się twórczością H.G.Wellsa, nieoficjalnych kontynuacji "Wehikułu Czasu" etc.

Wpis dodany za pomocą tego skryptu

#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem #czytelniczebingo #fantasybookmeter #sciencefictionbookmeter
ZlodziejBilonownic - 53 + 1 = 54

Tytuł: Wehikuł czasu
Autor: Herbert George Wells
Ga...

źródło: 874292-352x500

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach