Aktywne Wpisy

Wiecie, że lekarze z państwowego szpitala w Kaliszu zarabiają więcej niż szefowa Europejskiego Banku Centralnego czy szef Rezerwy Federalnej USA? xD 4 najlepiej opłacanych lekarzy w Kaliszu zarabia średnio po 2,5 mln zł rocznie (w sumie 10 mln zł), podczas gdy wynagrodzenie prezesa EBC wynosi 466 tys. euro (ok. 1,9 mln zł) rocznie, a pensja szefa FED to zaledwie 203 tys. dolarów (ok. 735 tys. zł) rocznie. Szefowie banków centralnych USA i
źródło: 52206
Pobierz
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Tytuł:
Wehikuł czasuAutor:
Herbert George WellsGatunek:
fantasy, science fictionOcena: ★★★★★★★★★★
ISBN:
9788377313794Tłumacz:
Feliks WermińskiWydawnictwo:
VesperLiczba stron:
144Forma książki:
książkaJako, że kolega @kinson kilka dni temu wrzucił "Wojnę Światów" to podjąłem rękawicę i odbijam piłeczkę za pomocą "Wehikułu Czasu". No dobrze, przejdźmy zatem do "Wehikułu".
W przeciwieństwie do "Wojny Światów" tutaj narrator nie jest głównym bohaterem opisującym swoje przeżycia, a jedynie jedną z osób, która słucha opowieści Podróżnika w Czasie, co mnie nieco zaskoczyło, gdyż spodziewałem się ponownie iż Narrator będzie głównym bohaterem. Jeszcze bardziej zaskoczył mnie fakt, że w przeciwieństwie do adaptacji filmowych, nie mamy tu po prostu "epoki Morloków zakończonej happy endem" dostajemy też pesymistyczną wizję dalekiej przyszłości w czasach jeszcze późniejszych.
A właśnie, w przeciwieństwie do wszelkich innych książek sci-fi tu nie mamy przyszłości typu "za kilkadziesiąt, względnie kilkaset lat", tylko akcja dzieje się w roku 802 701 (!), a mamy też fragment w roku 30-milionowym (tak dalekie sięgnięcie w przyszłość zdarzyło mi się ujrzeć jedynie w zakończeniu "Końca Śmierci" Cixina Liu. Ciekawy zabieg. Kolejną różnicą w stosunku do bardziej współczesnych dzieł jest to, że nie dostajemy szczegółowego opisu jak świat znalazł się w miejscu w jakim się znalazł, relacje "społeczne" również są proste i niezbyt rozbudowane (szkoda tylko, że nie wyjaśniono w sumie pochodzenia nazw "Eloje" i "Morloki"), podobnie jak proste jest działanie machiny do podróży w czasie. Cała opowieść też jest prosta, ale niesamowicie wciągająca, mimo zaskakująco przygnębiającego klimatu, który potęgują świetne ilustracje.
Podsumowując, jedna z najlepszych książek jakie czytałem w życiu, naprawdę się nie spodziewałem, że będzie aż tak dobrze, bo "Wojna Światów" mnie nieco rozczarowała. Drobny minus za nieco aż zbytnią prostotę momentami i uczciwie dałbym 9-9,5, ale niech będzie taka premia dla "Wehikułu", wszakże jest to moja pierwsza przeczytana w tym roku książka (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
P.S. Dodatkowym "smaczkiem" jest "analiza dzieła" zamieszczona w posłowiu autorstwa Piotra Gociek wraz z poleceniem książek zajmujących się twórczością H.G.Wellsa, nieoficjalnych kontynuacji "Wehikułu Czasu" etc.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem #czytelniczebingo #fantasybookmeter #sciencefictionbookmeter
źródło: 874292-352x500
Pobierzźródło: BINGO_1
Pobierz