Aktywne Wpisy

Jestem_Tutaj +33
W każdej fabryce landrynek owocowych był jakiś zwyrol, który do opakowania dorzucał te białe co smakowały jak spucha ( ಠ_ಠ)
źródło: temp_file1975405140244048422
Pobierz
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: temp_file1975405140244048422
Pobierz
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
TL;DR - jakie ETF na horyzont 30 lat i emerytury? Mam swoje typy.
Z anonima, bo w znajomych osoby z pracy etc. W skrócie - po kilku osobistych zawirowaniach że tak się wyrażę i sprzedaży nieruchomości mam 200 tysięcy PLN do zagospodarowania i trochę zaczynam od zera.
obecny majątek:
-na IKE blisko 100k w EDO, 10k w btc, 8k w złocie fizycznym.
Jako że mam sporo obligacji a 0 etf na rynki, akcji itp, to muszę zbilansować porfel.
Wychodzi mi, że to 200k pln to właściwie powinienem wrzucić w ETFy bardziej na akcje, obligacje odpuszczam, za kilka miesięcy zacznę może dokupować kolejne edo. Jak byście to podzielili? Otwieram konto w XTB lub BOŚ. Co myślicie o:
iShares Core S&P 500 UCITS ETF - 35%
iShares Core MSCI Europe UCITS ETF - 25%
iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF - 40%
Jeszcze zastanawiam się nad jakąś ekspozycją nad srebrem i złotem jeśli ceny nieco spadną plus przy kolejnym spadku btc dokupieniem na około 10% portfela.
Tyle, że... otwieram kursy powyższych etf, wykres gpf, snp500, złota, srebra i mamy historyczne szczyty wszystkiego. Kusi mnie żeby kupić sporo usd bo jest prawie na minimach/ euo i jednak wrzucić teraz z 10-20% majątku w etf a czekać z resztą i nieco zaryzykować w sumie. Co myślicie? Kończą mi się za chwilę ostatnie promocyjne lokaty/konta oszczędnościowe na około 6-6.5% i muszę zrobić coś z portfelem. Kolejne lokaty na 3-4% odpadają.
post jest z anonima więc chętnie przyjmę też np anonimowo Wasze etfy i proporcje które macie. Dodam, że główne wpisy inwestomat przeczytane z komentarzami, a na najbliższe kilka dni kiedy mam urlop planuję przeczytać ostatni rok inwestomat :D
#etf #gielda #inwestowanie #ike #ikze #zloto #srebro #gpw
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt
Miałem podobną rozkminę, po researchu wybrałem Invesco FTSE All-World UCITS ETF Acc, TER 0,15%
Że zamiast inwestować w akcje/etfy chcesz obstawiać przyszły kurs walut.
@mirko_anonim: a świat ma historyczne długi. Czy to znaczy, że długi nie będą rosnąć? Wyceniasz rynek w walutach, które cały czas są drukowane i cały czas przez inflację obniżana jest ich wartość.
@mirko_anonim: dobrze, że chociaż jeden z nich denominowany w czymś innym niż dolar, moim zdaniem proporcje dobre, ewentualnie bym z każdego zdjął po 5% i dał w ETF na AI bo tam jest możliwe bardzo duże ROI
@mimik739: zbyt ryzykowne