Wpis z mikrobloga

Mirki, dzięki za ogromną aktywność pod ostatnią ankietą o demografii! Padło tam mnóstwo wartościowych uwag - od kwestii braku mieszkań po problemy z budowaniem relacji w dzisiejszych czasach. Wiele osób w komentarzach wspominało też o poczuciu braku bezpieczeństwa, co płynnie prowadzi nas do kolejnego tematu rzeki: polskiej służby zdrowia.

Mówi się, że zdrowie jest bezcenne, ale w 2025 roku ma ono bardzo konkretną cenę. Jak to u Was wygląda? Czekacie pokornie w kolejkach do specjalistów na NFZ (terminy na 2029?), czy może co miesiąc oddajecie lwią część pensji na prywatne abonamenty i wizyty, żeby po prostu zostać przyjętym "na już"?

Sprawdźmy, jak Mirki radzą sobie z leczeniem w naszych realiach.

#ankietydetektywa #zdrowie #medycyna #polska #nfz #sluzbazdrowia #polska #ankieta

Jak najczęściej korzystasz z opieki medycznej w Polsce?

• Tylko NFZ (cierpliwie czekam w kolejkach) 5.6% (551)
  • Głównie NFZ (pojedyncze badania robię prywatnie) 16.5% (1616)
  • Mieszany (POZ na NFZ, specjaliści prywatnie) 21.3% (2089)
  • Prywatny abonament z pracy (Luxmed, Enel-Med itp.) 27.0% (2638)
  • Indywidualny abonament prywatny (płacę sam) 2.3% (226)
  • Prywatnie za każdą wizytę (bez abonamentu) 9.1% (887)
  • Korzystam z NFZ tylko w stanach nagłych (np: SOR) 6.3% (620)
  • Nie korzystam w ogóle (unikam lekarzy jak ognia) 7.4% (721)
  • Mieszkam za granicą (korzystam z innego systemu) 3.4% (335)
  • Nie mam zdania 1.0% (102)

Oddanych głosów: 9785

• 78
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 8
Abonament przez pracodawce nie oznacza, że za niego nie płacisz tylko, że trochę mniej (dobrze, że do tego jeszcze się US nie dop*lił)
  • Odpowiedz
@wypok_wypok: @WolnyBLN @WolnyBLN Program "Moje zdrowie" jest skierowany do wszystkich po 20r.ż i można go wykonać zupełnie bezpłatnie.
Obejmuje morfologię, badanie moczu, próby wątrobowe, kał, lipidogram. Przy okazji polecam wysępić badanie TSH na tarczycę, zwłaszcza dla różowych ale nie tylko.
Można sie zarejestrować w przychodni, choćby telefonicznie lub na stronie wypełniając ankiete https://pacjent.gov.pl/program-moje-zdrowie

Warto to zrobić dla świętego spokoju a ew. odchyły od normy kontrolować i leczyć. Lepsze
  • Odpowiedz
Abonament przez pracodawce nie oznacza, że za niego nie płacisz tylko, że trochę mniej

@tommyd: Nie jestem pewien czy to nie zależy od firmy (nie korzystam, więc popraw mnie jeśli się mylę). Sądziłem, że to pracodawca ustala w jakiej cześci chce uczestniczyć w kosztach benefitów.
  • Odpowiedz
  • 1
@Marcepanowy_Detektyw: pracodawca nie może bezpośrednio dopłacić konkretnemu pracownikowi bo powstaje obowiązek podatkowy, może wynegocjować zniżkę. Być może udało by się to ominąć umową pracodawcy z firmą medyczną na, nie wiem, obsługę medyczną, czy coś takiego. Firmy mają to opracowane, ale moja nie dopłaca, tylko jakiś mizerny rabat wynegocjowała
  • Odpowiedz
  • 13
Chciałbym odpowiedzieć, ale mojego wariantu nie ma na liście: prywatny abonament z pracy i NFZ, zależnie gdzie jest krótszy termin i krótsza podróż.
  • Odpowiedz
@wypok_wypok ja robiłem to samo przez lata, ale w końcu dochodzisz do takiego wieku że zaczyna ci coś szwankować na poważnie i muszisz się zaprzyjaźnić z doktorkami:) btw jestem w wieku 38 i też nie byłem nigdy na l4, ale jw. przyszedł czas w tym roku ze plątałem się po lekarzach więcej niż przez całe 37 poprzednich lat :)
  • Odpowiedz
@Marcepanowy_Detektyw: jak da się na NFZ to korzystam z NFZ, praktycznie nigdy nie muszę nic prywatnie robić. Dentyste aby ostatnio prywatnie poszedłem bo miałem wyrwać ósmekę i chciałem aby to było zrobione dobrze
  • Odpowiedz
@Marcepanowy_Detektyw: tak, robie co jakiś dłuższy czas badania kontrolne. Niedawno 30 stkę kończyłam to sprawdzałam np jak cholesterol, wątroba, badania moczu, cytologia. Kiedyś poprosiłam o sprawdzenie serca, bo w rodzinie jest problem z zastawkami, kiedyś tarczycę sprawdzałam też. Wszystkie te sprawdzenia przez Luxmed/Medicover z pracy. NFZ korzystałam tylko podczas porodów i z dziećmi chodzę jak trzeba, bo przychodnia pediatryczna w okolicy akurat spoko jest.
  • Odpowiedz