Wpis z mikrobloga

GUS podał kolejne fatalne dane o liczbie urodzeń. Polska się wyludnia, a politycy dwoją się i troją, szukając przyczyn (zwykle nie tam, gdzie trzeba). Zamiast słuchać ekspertów z TV, zapytajmy u źródła. Co dla was jest obecnie największym „hamulcem”, jeśli chodzi o powiększenie rodziny lub zdecydowanie się na pierwsze dziecko?

#ankietydetektywa #demografia #polska #dzieci #finanse #nieruchomosci #ankieta #logikaniebieskichpaskow #logikarozowychpaskow

Co jest dla Ciebie największą barierą przed posiadaniem (lub kolejnym) dziecka?

• Brak własnego mieszkania (ceny zakupu/najmu) 24.0% (3541)
  • Za niskie zarobki / brak stabilnej pracy 12.4% (1826)
  • Brak odpowiedniego partnera / partnerki 17.5% (2588)
  • Wygoda i wolność (wolę podróże, hobby) 10.1% (1491)
  • Obawa o przyszłość kraju/świata (wojna, polityka) 4.5% (660)
  • Zły stan służby zdrowia i opieki okołoporodowej 1.7% (248)
  • Brak wsparcia systemowego (żłobki, przedszkola) 2.6% (383)
  • Problemy ze zdrowiem / bezpłodność 4.0% (597)
  • Mam już dzieci i tyle mi wystarczy 14.1% (2073)
  • Nie odczuwam potrzeby posiadania dzieci 9.1% (1340)

Oddanych głosów: 14747

• 316
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Brakuje opcji : za duże obciążenia podatkowe i regulacyjne niwelujące perspektywy rozwoju, przez co ciągle się goni za nieosiągalną stabilizacją
  • Odpowiedz
  • 169
Prawie wszystko z tych opcji ma jakiś wpływ. Ale największym przyczynkiem wyludniania się PL jest imho brak możliwości znalezienia przez chłopa kobity. Płci przeciwnej media społecznościowe nabiły niesamowicie ego, a i wymagania co do potencjalnego partnera wystrzeliły im w kosmos. Przeciętny z wyglądu Mirek kołchoźnik, z zarobkami rzędu 4-7k, bez swojego mieszkania i samochodu lepszego niż podgnite Punto, ma na rynku matrymonialnym piekielnie ciężko w tych czasach i choć może i marzył
  • Odpowiedz
Natomiast ja jako bardziej inteligentny i oczytany facet od przeciętnego widzę masę sygnałów od świata, by dalej nosić kondomy.

To przecież nie ma nic wspólnego z inteligencją. Ludzie, szczególnie inteligentni adaptują się do świata więc twoje narzekanie na to że będą miały p--------e jest zwyczajnie chore.

No ale skoro samodzielnie decydujesz się na bycie usuniętym z puli genowej to pozostaje pogratulować.

Jeśli chodzi o mnie to spłodziłem 3 (chyba że o jakichś
  • Odpowiedz
@Marcepanowy_Detektyw: to głównie zależy od kobiet. W wieku 20-30 jest nadwyżka mężczyzn więc to generalnie kobiety mają wybór. Żeby było śmieszniej to rywalizują o mały procent facetów(a resztę mają gdzieś). Ta mniejszość facetów się może wymieniać tymi kobietami? Efekt kobiety płaczą, że mężczyźni im odpisują pojedynczym zdaniem? Jak to możliwe skoro faceci są ciągle ignorowani i odrzucani? No tak, że mniejszość facetów zgarnia większość kobiet... co dalej daje taki skutek,
  • Odpowiedz
@Marcepanowy_Detektyw ten punkt z wygodą i wolnością dotyczy też dziadków. Obecnie dziadkowie nie chcą zostawać z wnukami, wolą sobie jechać na all inclusive albo iść na inne latino czy jogę.

Rozmawialiśmy z rodzicami dzieci w żłobku, rozmawiamy z kolejnymi w przedszkolu i ten schemat się powtarza. Większość nie zostawiała dziecka z dziadkami przed 3 rokiem zycia na dłużej niż 2-3 godzinki. Nocowanki dopiero po 3 roku życia, ale to też rzadkość.
  • Odpowiedz
@marcysia025: @masonios72 @kakodyl No i brawo wy. Nie mogę już słuchać tego pieprzenia o "bachorach", "krowach rozpłodowych" czy "nianiach na pełen etat". Posiadanie dziecka i opieka nad nim to nie żaden wstyd ani degradacja społeczna!
  • Odpowiedz
@Marcepanowy_Detektyw: opodatkowanie pracy na poziomie 41% od przychodu przekraczającego jakieś 25k EUR. Nie widzi mi się wpłacać rocznie ponad 120k PLN podatku i widzieć jak te pieniądze są marnowane.

Wolę przenieść się oraz swoją rezydencję podatkową na zachód i widzieć jakiś efekt płaconych podatków
  • Odpowiedz
@Marcepanowy_Detektyw: to ja dodam od siebie coś do "za niskich zarobków".
Nfz leży, publiczne szkolnictwo klęka (choć jest lepiej niż kiedyś), rząd robi wszystko by firmy musiały coraz bardziej "optymalizować" czyli po prostu zwalniać. Polin jako państwo produkcyjne staje się coraz bardziej antyludzkie.
Do tego absurdalne klękanie sądów wobec matek - niestety mieliśmy historię w rodzinie gdzie mimo jasnej sprawy matka robiła wszystko by po rozwodzie "zniszczyć" byłego partnera - ze
  • Odpowiedz
@Marcepanowy_Detektyw: nawet gdyby poprawić znacząco wszystkie powyższe, sytuację materialną, mieszkaniowa, opiekę zdrowotną etc to wskaźnik drgnąłby tylko trochę. Kiedyś kładziono ludziom do łbów, że dziecko MUSISZ mieć i tyle, minimum dwójkę. Tak zaprogramowani byli nasi rodzice i dziadkowie i tak daleko jak wzrok sięga wstecz.
Dzisiaj ludzie zdali sobie sprawę, że robienie dzieci to nie jest wcale obowiązek, ba, często i gęsto lepiej ich nie robić wcale. Dziecko często nie
  • Odpowiedz
Ten naród nie ma przed sobą przyszłości i zostanie podbity przy pierwszej lepszej okazji. Wieczna wojna polsko-polska mówi sama za siebie.

@donatien-de-sade: Ten naród przetrwał czasy gdzie Polski nie było na mapie świata
  • Odpowiedz