Wpis z mikrobloga

✨️ Jak reagować na strach przed wojną?
Wczoraj strasznie się przestraszyłem. Z samego rana jakiś rolnik jechał ciągnikiem i coś wiózł. Hałas był tak głośny i tak strasznie dudnił, że mnie obudził. Wstalem w panice i byłem przekonany, że rosja zaatakowała Polskę XD i że strzelają mi za oknem jakieś wojska. Jestem z Podkarpacia i wcześniej dostawałem różne alerty RCB o tym, że rosyjskie drony wlatywały w naszą przestrzeń powietrzną czy coś.

W pierwszej chwili nie myślałem racjonalnie. Dopadł mnie ogromny strach i panika, miałem myśli w stylu: przecież ja nie mam pistoletu, jak mam się bronić? co ja mam zrobić?”. Na szczęście po chwili zajrzałem przez okno i zorientowałem się, że to tylko rolnik.

I teraz mam taką rozkminę. Co ja, jako zwykły obywatel, mogę zrobić, jeśli kiedyś rosja albo ktoś inny zaatakuje Polskę? Z góry proszę o normalne komentarze.

Ja wiem, że zaraz bedziecie cos pisac o ruskiej uncy, bo przestraszylem się rolnika, ale prawda jest taka, że wiekszosc mezczyzn sra w gacie i nie chce isc na wojne i umierac. A mi o mało co serce nie wyleciało z klatki pierisowej na mysl, ze wlasnie cos moze mi sie stać i nie wiedzialem jak sie zachować.

Co taki obytwatel szary bez wiedzy i bron ma zrobić w pierwszych sekundach jak uslyszy strzały??
Wiele się mówi, że zbrodnie wojenne są nielegalne i atakowanie cywilów, ale w praktyce jak się czyta rózne rzeczy to raczej nie ma znaczenia i wojsko czesto atakują zwyklych ludzi oraz obiekty cywilne.

#wojna #pytanie #rosja

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Jak reagować na strach przed wojną? Ⓘ
Wczoraj strasznie się przestr...

źródło: LAI_10_2016_mono

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Co taki obytwatel szary bez wiedzy i bron ma zrobić w pierwszych sekundach jak uslyszy strzały??

@mirko_anonim: Ty myślisz, że jak coś się zacznie dziać, to od razu będziesz miał ruskich za oknem? Prędzej usłyszysz drona lecącego ci nad chatą. Wtedy do piwnicy albo do pomieszczenia, które ma grube mury i czekać na komunikaty.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: walka i uzbrajanie cywilów kończy się Buczą. Cywile nie mają szans na walkę z wojskiem. Jeżeli wojsko jest atakowane przez cywilów, to zaczyna do nich strzelać i robić pogromy z zemsty. Taki był właśnie scenariusz w Buczy, o czym się mało mówi. Cywilom z jakieś ichniejszej obrony cywilnej wydano b--ń. Jak się skończyło wiemy wszyscy poza Januszem JKM.
Będziesz musiał ocenić co robić. Jeżeli nie będzie prądu, wody, gazu
  • Odpowiedz
Cywilom z jakieś ichniejszej obrony cywilnej wydano b--ń.

@PopeLeon: są jakieś wiarygodne źródła które by potwierdzały?

Pytam, bo to ciekawa teza, a AI nic mi nie podrzuciło w tej kwestii.
  • Odpowiedz
@Mew151: nie widzisz powiązania? Ruski konwój który utknął był regularnie ostrzeliwany, w Buczy Ukraińcy zrobili im masakrę, późniejsza r--ź cywilów była zemstą
  • Odpowiedz
Ruski konwój który utknął był regularnie ostrzeliwany, w Buczy Ukraińcy zrobili im masakrę

@PopeLeon: bardziej mi chodziło o źródło tej informacji
  • Odpowiedz