Wpis z mikrobloga

✨️ Dlaczego nikt nie mówi, co słychać?
Dlaczego teraz u nikogo "nic nie słychać"? Zacząłem to zauważać w tym roku. Kogokolwiek odwiedzam, rodzinę czy znajomych, to na pytanie "co słychać", jest zazwyczaj odpowiedź "nic nie słychać"... Gdy ktoś się pyta co u mnie słychać, to odpowiadam czym obecnie się zajmuję, co mam w najbliższych planach. Zastanawiam się skąd to się bierze?

Po części myślę, że ludzie żyją obecnie tylko pracą, a po pracy siedzą i dosłownie nic nie robią - tj. skrolują internety i oglądają telewizję. Nie mają realnych zainteresowań. Tragedia, aż odechciewa się jechać odwiedzać ludzi, bo o czym rozmawiać... To samo jest przy rozmowie przez telefon... Jak jest z tym u was? A może zadajecie inne pytanie niż "co słychać" by dowiedzieć się czegoś więcej od rodziny czy znajomych? Może to kwestia moich znajomych i rodziny...

Im jestem starszy tym trudniej złapać mi punkt zaczepienia do rozmowy. Czuję, że ludzie gdzieś tam się w życiu zatrzymali i egzystują.

#zycie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: nie wszyscy lubią opowiadać o pierdołach, a często ludzie pytają "co słychać" z grzeczności, wcale nie chcą wysłuchiwać jakichś długich historii, jak kogoś interesuje coś szczególnego to zadaje bardziej szczególne pytania, a nie tylko "jak tam" czy właśnie "co słychać"
  • Odpowiedz
@mirko_anonim to raczej kwestia tego, jakie kontakty utrzymujesz z tymi ludzmi na co dzien. Jak sie nie jest w kontakcie na codzien, to o czym mialbym mowic? Streszczac ostatni rok? Jak wchodzisz w ogolne sprawy, to faktycznie niewiele moze soe zmieniac, a ma wieksze szczegoly jestes zbyt obcy.

Z reszta czesto ludzie tak pytaja tylko by zagaic, nie spodziewajac sie innej odpowiedzi, niz "no spoko, a u ciebie?"
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: bo nastała era nudziarzy, siedzą z telefonem cz netflixemi świata poza ekranem nie widzą praktycznie,

Zapraszasz takich na wspólny treking, bikepacking, camping po lasach, obserwowanie zwierząt w dziczy, ognisko w lesie, wyjazd do bliskiego tropical garden to słyszysz tylko nie, łe, łe, nie,
I se wlanczaja to na YouTube zamiast tam pojechać na żywo xdd
  • Odpowiedz