Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@PfefferWerfer: albo pogodzić się z tym, że dzieci nie będzie, bo to się dzieje w całym zachodnim świecie. Problemy mamy dwa: 1) system emerytalny; 2) żaden kraj nie jest samotną wyspą, a araby i afrykanie mnożą się dość sprawnie
  • Odpowiedz
  • 0
@galek: Jeżeli antynatalizm rozumieć jako niechęć do posiadania dzieci, to mój post porusza temat (żeby nie użyć na wyrost słowa "tłumaczy") dlaczego zachodnie kobiety nie chcą mieć dzieci.
  • Odpowiedz
@bord0: Nie zgodzę się, że kobiety rodziły tylko z przymusu, żeby przetrwać. Instynkt rodzicielski jest w ludziach bardzo silny, jedynie jest tłumiony przez nowoczesny styl życia, większą samoświadomość i ogólnie wiedzę. Wielu tutaj niby zna same bezdzietne pary - tylko, że to jest właśnie ich bańka, jakoś w mojej okolicy wszystko dzieciate, a najbardziej ci ze stabilną pracą i własnym domem. Owszem, społeczeństwa dążą do posiadania mniejszej ilości dzieci i
  • Odpowiedz
Jeżeli ktoś uważa, że bredzę, to jestem otwarty na polemikę

@bord0: co za bzdury....

1. Uwarunkowania biologiczne, popedowe, instynkty, genetyczne, zmienily sie na przestrzeni lat, wiekow o rowne ZERO. ( Niezaleznie od kultury, religi
  • Odpowiedz
  • 1
@san-san: Przeczytałem twój komentarz i mam wrażenie jakby w ogóle nie odnosił się do mojego wpisu. Przecież to co napisałeś nie wyklucza się z moją wypowiedzią, tylko wchodzisz bardziej w szczegóły. Ja napisałem po prostu, że kobieta nie musi już wychodzić za mąż i rodzić dzieci żeby zapewnić sobie przetrwanie. Może pójść do pracy i w ten sposób zapewnić sobie przetrwanie. To co piszesz rozszerza temat - że promuje się
  • Odpowiedz
Kiedyś kobieta chciała przetrwać, to musiała brać co było, czyli "samca beta". Teraz woli iść do pracy niż rodzić beciakowi potomka, przechodzić przez bolesny poród i ryzykować powikłania

@bord0: "samca beta" ? Co to za definicja, kreacja ? Masz na mysli tych powyzej 190 co zyja w swiecie karlow i sie nie mieszcza w co 2-giej toalecie ?
"woli isc do pracy..." - od kiedy ? a moze gdyby nie kolezanki
  • Odpowiedz
@bord0: Generalnie to wszystko prawda, nie bez powodu we wszystkich wielkich cywilizacjach panował patriarchat. Problemem dla cywilizacji stała się chyba szybkość postępu. W 1774 roku John Wilkinson opracował precyzyjną maszynę do wytwarzania luf armatnich, która pozwalała uzyskać bardzo gładkie wnętrze lufy. Ten sam wynalazek okazał się kluczowy przy wytwarzaniu cylindrów dla maszyn parowych, bo w końcu można było zacząć budować dobre silniki. Zwiększenie efektywności w rolnictwie w 19 wieku, sprawiło
  • Odpowiedz
bo to się dzieje w całym zachodnim świecie

@bord0: nie dzieje się w całym zachodnim świecie tylko na świecie w ogóle. Dzietność spada globalnie, także w krajach, które z liberalizmem, postchrześcijaństwem, feminizmem etc nie mają wiele wspólnego - Chiny, Indie, Iran, Turcja, Tajlandia, Wietnam, Korea Północna, Tunezja, Maroko etc. już są poniżej 2.1 a wiele krajów afrykańskich co jest jeszcze powyżej też odnotowuje sukcesywny spadek dzietności. Jest kilka wyjątków (Afganistan,
  • Odpowiedz
  • 3
@niedoszly_andrzej: No tak, żeby dokładnie opisać to zjawisko trzeba by zbudować model statyczny i wziąć pod uwagę setki czynników, których prawdopodobnie nie potrafimy zmierzyć. A na koniec dnia mogło by się okazać, że dla różnych kręgów kulturowych trzeba zbudować różne modele, bo objawy są takie same, ale czynniki inne.

Emancypacja kobiet - tak to nazywamy w Europie / USA, więc to niefortunne określenie, ale to nie musi oznaczać że teoria całkowicie
  • Odpowiedz
@bord0: Kobieta 30 lat jest zbyt stara dla faceta 30-35 lat? To kogo ty szukasz? Ps.
Dlaczego cały komentarz odnosi się wyłącznie do kobiet i zwala na nie całą winę xD znam związki gdzie to kobieta marzyła o dzieciach, rodzinie a facet był lekkoduchem i daleko było mu do tego, oraz związek gdzie facet zabrał się i uciekł zaraz po urodzeniu dziecka.
  • Odpowiedz
Wydaje mi się, że mam tę zdolność, że potrafię spojrzeć na zjawisko z punktu widzenia socjologicznego

@bord0: No tak średnio bym powidział. Oczywiście uległeś fiksacji wykopowej i umkneło ci, że mezczyźni również nie chcą dzieci.
  • Odpowiedz